Kalezić o planu za autoput: Olako trošenje miliona, nije samo neznanje

Nezakonito je bez idejnog projekta otkupljivati zemljište, jer se ne zna gdje će put da prođe, koliko nam zemljišta treba
83 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2014. 15:07h

Dok se svako malo iz Vlade čuje očekivanje da samo što nije došao dobri glas iz Kine o odobrenju kredita za izgradnju autoputa od Podgorice ka sjeveru, poslanica Demokratskog fronta i profesorica Građevinskog fakulteta Jelisava Kalezić upozorava da je nezakonito, bez adekvatnih planova, krenuti u projekat.

Ona za “Vijesti” tvrdi da je bez idejnog projekta nezakonito vršiti eksproprijaciju zemlje na dionici gdje će put proći.

Ministarstvo saobraćaja Ivana Brajovića je na njeno poslaničko pitanje odgovorilo da je za otkup zemljišta za dionicu Bioče-Uvač do sada potrošeno 3,2 miliona eura sa nastavcima do Smokovca i Mateševa, za ovu godinu se plainra još 5,1 milion.

Kalezić objašnjava da za dionicu Bioče-Uvač postoji idejni projekat, i na osnovu njega može se vršiti eksproprijacija.

„Međutim, za dionicu Gornje Mrke-Smokovac na čijem potezu, kako kažu ovi što odlučuju ne slušajući struku, treba da se nalazi petlja budućih autoputeva prema sjeveru i Jadransko-jonskog, nema idejnog projekta a tamo se prema mojim infromacijama vrši eksproprijacija i ljudima daju rješenja. To je nezakonito jer se bez idjenog projekta ne može odrediti osovina puta, odnosno ne možemo znati gdje će put da prođe koliko nam zemljišta treba i šta da otkupljujemo“, kaže ona.

Za nju je neshvatljivo i sumnjivo da neko bez idejnog projekta vrši eksproprijaciju.

„To se radi na Rasu, na kome je neko bez ikakvog stručnog utemeljenja zacrtao petlju i planirao da poruši desetine kuća, uništi 30 hektara odličnog zemljišta i izmjesti dalekovode. Izgleda da neko i bez idjenog projekta zna gdje će put da prođe i koliko zemljišta treba otkupiti“, kaže ona.

Ona je rekla da samo može da sumnja zašto je to tako.

”Ovo nije jedina neprincipijelnost. Ne samo što se ne poštuje stav struke da je petlju i bolje i jefitinije raditi na Strganici ili Gornjim Mrkama, nego se ni zakon koji je prije šest godina precizirao da se mora uraditi idejni projekat za dionicu autoputa koja prolazi kroz urbanu zonu Podgorice. Isto tako ne poštuje se zakon da se za važne infrastrukturne projekte, a takav je svakako petlja budućih autoputeva, mora razraditi više varijanti da bi se izabrala najpovoljnija. Toga nema, a autoput navodno samo što nije i zemlja se otkupljuje“, kaže Kalezić.

Ona kaže da je takvo ponašanje, sa stručnog stanovišta “velika budalaština i može biti razlog nečijeg neznanja”.

“Ali ako tu postoji nečiji interes onda je to druga stvar i to je pitanje za državnog tužioca. Svakako i premijer bi trebao da se zapita zašto se ne poštuje zakon i ne radi kako treba. Poslije, ako se ispostavi da je otkupljeno zemljište koje nije potrebno za izgradnju autoputa a otišli su milioni, nije dovoljno pozvati na odgovornost samo sadašnjeg ili nekog prethodnog ministra“, kaže ona.

Ona je rekla da nije protiv autoputa kao što nije ni protiv dohodka od 30 hiljada eura po glavi stanovnika. “Ali toga nema. Autoput nam ne rješava nijedan problem”.

Kad se saberu sve stavke iz odgovora na poslaničko pitanje profesorice Kalezić o trošku za plansku, projektnu i tendersku dokumentaciju i za eksproprijaciju, i tome doda stavka ostali troškovi, ispadne da je na nepostojeću autostradu već potrošeno desetak miliona eura.

Na pitanja „Vijesti“, na temu planiranja i trošenja u vezi autoputa iz Minisrstva saobraćaja ni nakon sedam dana čekanja nije stigao nikakav odgovor.

Je li lakše rušiti kuće ili koristiti zemlju

Osim što ne postoje svi idejni projketi za „prioritetnu“ dionicu Smokovac-Mateševo, kako kaže profesorica, takvog plana nema ni za Jadransko-Jonski autoput.

„Problem je što ni koridor za Jadransko- jonski autoput, iz kojeg proističe i ukrštanje dva autoputa, uopšte nije usvojen. Znači nemano potrebne planove a neko zna gdje će se putevi ukrstiti. Za taj autoput postoji neki predlog koji nikada nije došao na usvajanje. I on je kao takav po mom mišljenju neprihvatljiv jer potpuno razara prostor kanjona Cijevne prelazeći je, ako se ne varam, tri putu na kratkom potezu. Drugo razara broje male, građene i kultivisane prostore u Malesiji. Planeru je izgleda bilo lakše da taj autoput zacrta ravnicom i to sve uništi nego da ga izmjesti u praktično beskorisno i slobodno brdo. A kad bi put bio na višim kotama gdje mu je i mjesto, onda buduća ukrsnica ne da ne bi bila na Rasu ili Strganici, nego na Gornjim Mrkama ili možda čak na Pelevom Brijegu. Znači li sve ovo da neko na svoju ruku crta petlje i planira da poruši toliko kuća i uništi toliko zemlje. Šta ćemo ako se ispostavi da to ne valja?“, pita Kalezić.

Galerija

Bonus video: