Budi odgovoran: Izrečeno sedam novčanih kazni

Nepravilnosti nijesu utvrđene u deset od ukupno 22 pritužbe na koje su građani dobili odgovor
2 komentar(a)
kazna, novac, Foto: Shutterstock
kazna, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.08.2014. 10:36h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 35 primjedbi, na osnovu kojih je izrečeno sedam novčanih kazni od 150 do 3,8 hiljada eura.

Novčane kazne od po 3,8 hiljada eura uz prekršajne naloge ove sedmice su, zbog neizdavanja fiskalnih računa, izrečene Turističkoj organizaciji Ulcinj, pekari u Šušnju, plažnom baru Q2 u Sutomoru i Operi na Jazu.

Neizdavanje fiskalnih računa bilo je razlog zbog kojeg su inspektori sa 200 eura kaznili prodavnicu Vranjina u Podgorici. Ista kazna izrečena je plaži u Čanju, čija polovina nije bila oslobođena plažnog mobilijara.

Inspektori su sa 150 eura kaznili S.B. i P.Č. iz Podgorice na osnovu prijave o nelegalnom organizovanju izložbe pasa. Prilikom kontrole utvrđeno je da su prijavljeni pružali ugostiteljske usluge bez odobrenja, zbog čega je izdat prekršajni nalog i zabranjeno obavljanje djelatnosti.

Neuplaćivanje radnog staža i zdravstvenog osiguranja bilo je razlog za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnih protiv beranskog Bepeka, a nelegalna prodaja voća i povrća u hercegnovskom naselju Topla2 za izdavanje rješenja o otklanjanju nepravilnosti.

Inspektori su zbog nenadležnosti obustavili postupak na osnovu prijave o nelegalnom obavljanju građevinskih radova u Baru, jer su utvrdili da prijavljeni O.K. postavlja podni parket, što ne spada u navedenu kategoriju radova.

Inspektori ove sedmice nijesu mogli obaviti kontrolu restorana Slap Zete u Danilovgradu, jer je objekat bio zatvoren. Slično je bilo i sa apartmanima Adrović u Baru, koje inspektor nije mogao pronaći na osnovu podataka iz prijave.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u deset od ukupno 22 pritužbe na koje su građani dobili odgovor. Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole Autoradionice u Ulici Gavra Vukovića u Podgorici, podgoričkog M kabla i Swisliona, kafe bara Park u Beranama, nikšićkog Gareden Golda i diskonta Baćović, plaže Kamenovo, marketa Roda u Lastvi Grbaljskoj i Maxi u Pljevljima i građevinskih radova u Ulcinju.

Ove sedmice je evidentirana i jedna pohvala, koja je zapravo bila pritužba na rad Zdravstvenog centra, čiji se zaposleni u drugoj smjeni ne odgovaraju na telefonske pozive, što otežava zakazivanje pregleda.

Od ukupno 35 pritužbi, koje su evidentirane od ponedjeljka, 12 nije dobilo odgovor. Pritužbe na koje nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na nepropisno parkiranje, korišćenje službenih vozila, zaustavljenje autobusa van stajališta, smeće na plaži, spaljivanje otpada iz ugostiteljskih objekata, curenje septičke jame, rasipanje otpada po putu i koze na magistrali.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Nedavno je uvedena i nova kategorija nepravilnosti koje građani mogu da prijavljuju tokom predstojeće turističke sezone pod nazivom Nepravilnosti na kupalištima.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: