Granski sindikati traže ostavke rukovodstva: SSSCG osniva partiju?

Goran Dragović je pokazao dopis u kome se vidi namjera da Sindikat osnuje partiju
284 pregleda 8 komentar(a)
Goran Dragović, Foto: Arhiva Vijesti
Goran Dragović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.08.2014. 10:27h

Grupa od 13 granskih sindikata Saveza sindikata (SSSCG) medijima je podijelila dopis u kome se navodi da je Savez inicijator osnivanja političke partije koja bi nosila naziv Radnički pokret Crne Gore.

Zbog te namjere i zbog toga što je u Službenom listu objavljen verzija Statuta te radničke organizacije koja je suprotna onoj koju su usaglasili na sjednici početkom ovog mjeseca traže ostavke svih iz rukovodstva i vanredni kongres.

Rukovodstvo SSCG na čelu sa generalnim sekretarom Markom Nikčevićem kazao da je greškom u Službenom listu objavljen drugi tekst Statuta, te da Savez ne osniva političku partiju.

“U ovih 13 granskih sindikata je 80 odsto članstava i oko 90 odsto po prilivu članarine. Ne tražimo nikome skidanje glava već da se ovo uredi kako treba. Očekujemo da Danilo Popović postupi po našem zahtjevu i zakaže sjednicu”, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata finasijskih organizacija Crne Gore Krsto Pejović.

Kako je naveo, oni “ostaju u granicama sopstvenih činjenica”, ne žele nikakve funkcije u Savezu već samo da se radi profesionalno.

“Ne može biti tehnička greška pogrešno objavljivanje Statuta. To je smišljeno namjerno i zbog čega neko treba da odgovora i da podnese ostavke. Riječ je o promjeni četiri člana Statuta čiji su cilj nedozvoljene radnje i mogućnost da se otvori teren za formiranje partije uz logističku podršku partije”, rekao je Pejović.

Predsjednik opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorice Goran Dragović pkazao je dopis u kome se vidi namjera da Sindikat osnuje partiju.

“Ovo su naše činjenice, dok ovi drugi samo pričaju. Generalni sekretar Marko Nikčević je u jednom danu dao tri izjave o osnivanju partije. Ovaj dokumet smo podijelili svim opštinskim povjereništvima koji su odbacili bilo kakvu mogućnost osnivanja partije. Sindikat se bori za radnička prava, a osnivanjem partije izgubil ibi status socijalnog partnera sa Vladom”, kazao je Dragović.

Bonus video: