Dubljević šef Odbora Rudnika uglja?

Na jučerašnjoj četvorosatnoj sjednici akcionari su promijenili Statut preduzeća i od sada šef borda, koji će danas biti izabran, ne mora biti iz Pljevalja
1 komentar(a)
Vladan Dubljević, Foto: Savo Prelević
Vladan Dubljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.08.2014. 06:53h

Novi predsjednik Odbora direktora pljevaljskog Rudnika uglja najvjerovatnije će biti pomoćnik ministra ekonomije Vladan Dubljević, saznaju “Vijesti” u Vladi.

Vlada je juče predložila za predstavnike oko 31 odsto državnog kapitala Rudnika Dubljevića, sadašnjeg predsjednika borda Zorana Gospića (DPS) i dosadašnjeg člana Munira Redžovića (SDP), što je juče potvrdila Skupština akcionara. Smijenjen je član odbora Avdo Ajanović (DPS). Na jučerašnjoj četvorosatnoj sjednici akcionari su promijenili Statut preduzeća i od sada šef borda, koji će danas biti izabran, ne mora biti iz Pljevalja.

Najveći pojedinačni vlasnik Rudnika je italijanski A2A, a brat premijera Aco Đukanović ima od oko 11,7 odsto. Na njegovu inicijativu u aprilu je smijenjen menadžment kompanije. Za direktorsko mjesto prijavilo se 67 kandidata.

Kapital Đukanovića zastupa će Neda Ivović, a do sada je to činila Vesna Bogdanović. Udio italijanske komapnije A2A, koja ima skoro 40 odsto akcija Rudnika uglja, zastupaju dosadašnji članovi borda Masimo Tiberga, Paolo Roseti i Flavio Bjanko.

Pljevaljski Rudnik uglja 2013. završio je neto profitom od oko 1,2 miliona. Skupština akcionara je odlučila da dobit ne podijele kroz dividendu akcionarima, već da je koriste za pokrivanje gubitaka iz prethodnih godina. Đukanović je Rudnik tužio zbog promjene izvještaja 2009. zbog čega je ostao bez dividende i dobio je spor. Nakon sjednice Skupštine akcionara nije bilo zvaničnog saopštenja, niti je nezvanično utvrđeno da li je Đukanović i sada bio protiv takve odluke o dobiti.

Bonus video: