Jovanić: Notorna je neistina da Privredni sud onemogućava Meljine da uspješno posluju

3702 pregleda 8 komentar(a)
Blažo Jovanić, Foto: Savo Prelević
Blažo Jovanić, Foto: Savo Prelević

Povodom saopštenja Atlas grupe koji su dnevni mediji objavili 29.01.2019, u kom ova poslovna grupacija za svoje probleme i očigledno neuspješno poslovanje optužuje Privredni sud Crne Gore da svojim postupanjem u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom Meljine kompleks onemogućava tu poslovnu grupaciju da nastavi poslovanje i uskraćuje joj mogućnost da dalje posluje, a u svemu tome Presjednika suda Blaža Jovanića prepoznaje kao ličnost koja je nosilac tog posla, reagovali su iz kabineta predsjednika.

„Notorna je neistina sa ciljem obmane crnogorske javnosti kada se pokušava Privredni sud predstaviti kao državni organ koji onemogućava Atlas grupaciju i Meljine kompleks da nastave uspješno da posluju. Prije svega prenebregava se nesporna činjenica da je pravno lice Meljine kompleks iz Herceg Novog na dan 10.08.2018. u blokadi za iznos od 349.517,47 eura, u trajanju od 845 dana neprekidno koja blokada traje počev od 08.04.2016“, saopštio je Jovanić.

Prema tome, kako je dalje dodao Jovanić, više od dvije godine, predmetna firma se nalazi u blokadi zbog neizmirenih obaveza, što je prvi i bitni pokazatelj njenog poslovanja.

„Kod ove nesporne činjenice, apsolutno je jasno da je bio ispunjen stečajni razlog propisan članom 12 st. 3 Zakona o stečaju, što je za ovaj sud jedino bitno za odlučivanje. S toga pozivanje Atlas grupe na uskraćivanje pravde od strane Privrednog suda i prizivanje stava Apelacionog suda, koji je Privredni sud detaljno analizirao u svojoj odluci i o istom dao argumentovane i jasne razloge zašto je takav stav pravno neutemeljen i pogrešan, i jeste neistina i obmana javnosti“, dodao je Jovanić.

Zgrada Privrednog suda

Tvrdnje o svojoj ugroženosti u konkretnom slučaju i nepravdi koju im nanosi Privredni sud i predsjednik Jovanić, kao postupajući sudija, u ovom predmetu Atlas grupa temelji na jednoj, pravno ne relevantnoj činjenici, a to je da su Atlas CAP, Atlas banka i Invest banka Montenegro dana 13.11.2018. deponovali na jednom notarskom računu posebne namjene sredstva u iznosu od 536.000 € u svrhu izmirenja obaveza prema povjeriocima.

„Opet, Atlas grupa svjesno i sa namjerom želi javnosti prikazati se kao žrtva koja trpi nenadoknadivu štetu postupanjem Privrednog suda. Na njihovu žalost postupanje Privrednog suda je apsolutno zakonito u ovom slučaju a odnos prema stečajnom dužniku samo u okviru zakonskih ovlašćenja. Jer, Zakon o stečaju ni u jednoj svojoj odredbi ne poznaje pravni institut "deponovanje sredstava na notarskom računu posebne namjene za svrhu izmirenja obaveza". Takav pravni institut koji Zakon o stečaju ne poznaje ovaj sud i nije mogao primijeniti u konkretnom slučaju“, istakao je Jovanić.

On je napomenuo da dalje javnosti želi skrenuti pažnju da pokuša razumjeti šta je namjera bila pravnih lica koja su deponovala ova sredstva.

„Kako oni navode "za svrhu izmirenja obaveza", pri čemu nesporno je u toj izjavi su od broja 1 do broja 7 pobrojana fizička i pravna lica prema kojima Meljine kompleks DOO ima neizmirene obaveze.Zašto onda te obaveze nijesu izmirili, već izjavljuju namjeru da žele da ih izmire. Logično je pitanje koje se postavlja u ovom slučaju.Suština neslaganja pravnih stavova Privrednog suda, sa jedne strane i Atlas grupe i Apelacionog, sa druge strane, jeste baš u ovoj činjenici. Atlas CAP, Atlas banka i IBM kao potpisnici ove namjere da izmire ove obaveze, znali su ko su povjerioci, u potpunosti bili upoznati sa iznosima njihovih potraživanja. Oni samo izjavljuju namjeru da to žele da urade, koja izjava o namjeri nema pravno dejstvo, niti obavezuje“, dodao je Jovanić.

Sugestija Apelacionog suda, a na koju se Atlas grupa sada poziva, bila je u najnovijem ukidnom rješenju, prvo, da se Privredni sud treba obratiti notaru, drugo, obavijestiti notara o povjeriocima u ovom postupku, a treće, da notar potom obavijesti Atlas grupu i potpisnice izjave o namjeri da isplate dug.

„ Četvrto, da Atlas grupa potom, kako to je zamislio Apelacioni sud, a očigledno i priželjkuju iz Altas grupe, kada nađu za shodno, i možda i izmire dug, peto, da potom opet obavijeste notara da su izmirili dug, šesto,da notar potom obavijesti sud, i na kraju sedmo, da su tek tada ispunjeni uslovi po mišljenju Apelacionog suda da Privredni sud donese odluku o podnijetom predlogu“, dodao je Jovanić.

Atlas banka

Prema mišljenju Privrednog suda i predsjednika suda, ukoliko su potpisnici izjave o deponovanju sredstava na notarskom računu imali namjeru ozbiljnu da to potraživanje izmire, za to opredijelili novac, umjesto na notarski račun za posebne namjene kako ga zovu, taj novac trebali su uplatiti povjeriocima koji su im bili poznati i o čijim su iznosima potraživanja bili u potpunosti upoznati, u kom slučaju sud ne bi mogao otvoriti stečaj jer ne bi postojao bitan preduslov, a to je potraživanje predlagača - povjerilaca.

„Privredni sud ne želi komentarisati činjenicu da li sada privremeni upravnik u Atlas banci ili stečajni upravnik u IBM banci može ili ne može osporiti svrhu namjene sredstava koja su deponovana na notarskom računu, a to sa razloga što je to bez uticaja na ovaj postupak, a i pitanje je ingerencije upravnika koji su ovlašćeni za postupanje u tim bankama.Želimo javnosti skrenuti pažnju i na činjenicu da je PZU Bolnica Meljine nezavisno pravno lice, da za svo vijeme od kada je uveden stečaj u Meljine kompleks doo PZU Bolnica Meljine nesmetano funkcioniše, pa je i za funkcionisanje bolnice očigledno bez značaja da li su članice Atlas grupe deponovali novac na notarskom računu“, naveo je Jovanić.

Besmisleno je da sabotiramofunkcionisanje bolnice

„Dovoditi Privredni sud u konktekst pregovora između Atlas grupe i Vlade iznoseći tešku optužbu za ovaj sud i predsjednika suda Blaža Jovanića da sabotira redovno funkcionisanje bolnice Meljine i pregovore sa Vladom oko poravnanja su još jedna neistina i bezsmislena optužba“, tvrde iz kabineta predsjednika suda.

Privredni sud i predsjednik, kako napominju, postupali su u stečajnom postupku u okviru ovlašćenja, a pregovori između Vlade i predsjednika Atlas grupe su potpuno nezavisan postupak bez uticaja na sudski postupak.

„Zato pozivam predstavnika Atlas grupe da javnost ne obasipaju ovakvim senzacionalističkim a pri tome neistinitim tvrdnjama i objavama.Na kraju još jednom želimo i apelujemo na javnost da bez prethodnih uvjerenja i ubjeđenja cijeni prethodno iznijete argumente, i vjerujemo shvate da Privredni sud niti Blažo Jovanić kao Predsjednik suda i postupajući sudija nemaju namjeru da po svaku cijenu uvedu stečaj u Meljine kompleks, ili pak da sabotiraju neku zakonitu proceduru vezano za tu firmu, već samo za doslednom primjenom zakonskih normi ovaj postupak sprovede u skladu sa odredbama Zakona o stečaju“, napomenuo je Jovanić.

Bonus video: