Nikčević: Ima kolega u SSCG koje su zrele za zatvor

Na pitanje "Vijesti" nije precizirao da li će SSCG protiv tih kolega podnositi krivične prijave ili će to uraditi tužilaštvo
9 komentar(a)
Marko Nikčević, Foto: Savo Prelević
Marko Nikčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.07.2014. 11:30h

Generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG) Marko Nikčević kazao je da nijesu tačne tvrdnje njegovih oponenata u ovoj radničkoj organizaciji da formira političku stranku, već da oni tražeći njegovu smjenu žele da zaustave reforme koje je pokrenuo i zaštite sebe i svoje privilegije.

On je naveo da su u proteklih devet mjeseci, od kada je izabran na tu funkciju, "ušili mnogo džepove" iz kojih je curio radnički novac kao i da u dokumentima ima dovoljno anomalija da neki odgovaraju zbog nestatutarnog i nezakonitog trošenja novca. Nikčević je kazao i da su neki od njih zbog toga zreli za Kazneno-popravni zavod.

Na pitanje "Vijesti" nije precizirao da li će SSCG protiv tih kolega podnositi krivične prijave ili će to uraditi tužilaštvo, već da će se uskoro znati ko će i za šta odgovarati. On je naveo da je naslijedio dug od dva miliona eura i sedam neisplaćenih zarada.

"Taj dug smo smanjili na dvije i po zarade i u oktobru kada ga budemo sveli na nulu ćemo se otvioreno pogledati u oči i tada ćemo znati kome je mjesto u Savezu. Reforma i transformacije u Savezu su započete, ne mogu biti zaustavljene i one će biti završene bez obzira da li na čelu bio Marko ili Janko", kazao je Nikčević na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare rukovodstva SSCG.

Razdor u SSCG: Tražili odlazak Nikčevića

Inicijativu za sazivanje vanrednog kongresa SSCG za njegovu smjenu pokrenula je grupa granskih sindikata a kao razlog navode da je nelegalno izmjenjen Statut SSCG koji je prošle sedmice objevljen u Službenom listu. Oni navode da je iz statuta izbačena rečenica da je sindikat nezavistan od političkih stranaka i da se time stvara teren da rukovodstvo osnuje stranku.

Nikčević je kazao da izmjene statuta straju već devet mjeseci i da su one legalno donijete, ali je priznao da je tehničkom greškom iz teksta koji je poslat u Službeni list izostala sporna rečenica.

"Uputili smo ispravku Službenom listu i ta rečenica će biti vraćena. Savez sindikata je najstarija društveno politička organizacija u Crnoj Gori i to će i ostati. Starija je od svih sadašnjih političkih stranaka", naveo je Nikčević. On je kazao da mnoge političke stranke žele da ostvare uticaj na članstvo Saveza i da ima sindikalnih funkcionera koji su članovi i funkcioneri raznih stranaka.

Novi Statut važi od 4. avgusta

Na pitanje da li je tačno da prema novom statutu sindikalni funkcioneri neće moći da budu oni koji su otišli u penziju, Nikčević je kazao da jeste i da je i to muka za neke od njih zbog čega se bune.

"Kada novi Statut stupi na snagu 4. avgusta zahvalićemo se na saradnji nekim kolegama", naveo je Nikčević.

I predsjednik Skupštine SSCG Danilo Popović kazao je da ne stoji iza grupe koja je pokrenula priču o osnivanju radničkog pokreta kao političke stranke, a da još ne zna da li će im se naknadno priključiti.

"Ne vidim ništa sporno da grupa pojedinaca osnuje takvu stranku i ako bi se ona zaista borila za radničke interese bila bi veoma korisna. Mi sada nemamo nikakav uticaj na odlučivanje u Skupštini što se pokazuje lošim. Nedavno je Skupština usvojila izmjene Zakona o radu bez dogovora sa sindikatom, a to se ne bi desilo da imamo radničke pradstavnike", naveo je Popović.

On je naveo i da Unija slobodnih sindikata ima predstavnika u parlamentu svog bivšeg funkcionera Janka Vučinića za koga je naveo i da kao predsjednik komisije za privatizaciju na sjednice zove samo predstavnike te sindikalne centrale.

Na jučerašnjoj konferenciji jedino je predsjednik nikšićkog povjereništva Branko Gardašević priznao da je član grupe koja radi na osnivanju radničke stranke i da je on u javnosti to prvi pomenuo.

"Tačno je. Prije 15 dana smo na sastanku u Nikšiću pod tačkom razno razgovarali da bi bilo dobro da postoji radnička stranka. Za mnoge je prihvatljiva ta ideja", kazao je Gardašević.

Bonus video: