Sa EPCG ugovor o snabdijevanju potpisalo 60 odsto potrošača

Podaci o potrošnji domaćinstava neophodni su EPCG kako bi planirala godišnju potrošnju i uvoz električne energije
79 pregleda 2 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 30.07.2014. 07:14h

Ugovor o snabdijevanju, odnosno kupoprodaji električne energije sa Elektroprivredom (EPCG) do sada je potpisalo oko 60 odsto potrošača.

Potpisivanje ugovora o kupoprodaji je zakonska obaveza, a podaci o potrošnji domaćinstava neophodni su EPCG kako bi planirala godišnju potrošnju i uvoz električne energije.

"U ugovoru je navedeno da se kupac obavezuje da preuzima ugovorene količine električne energije, uz dozvoljena odstupanja od 20 odsto više ili manje. Potrošač na osnovu prosjeka potrošnje u prethodnom periodu, a koji je svakom potrošaču dostavljen u obavještenju koje dobija uz ugovor i budućih potreba svog domaćinstva, može okvirno da projektuje neophodnu količinu električne energije", kazali su Dnevnim novinama iz EPCG.

U slučaju da se plan potrošnje ne ostvari, iz EPCG naglašavaju da ne postoje restriktivne mjere, niti posebne tarife za potrošače koji prekorače plan.

"Ako potrošač, nakon potpisivanja ugovora, zna da će u nekom narednom periodu značajnije uvećati potrošnju, neophodno je da se obrati Javnom snabdjevaču radi sklapanja aneksa ugovora o snabdijevanju", zaključili su iz EPCG.

Potrošači često sugerišu da EPCG unese podatak na osnovu prosjeka o potrošnji tokom prethodnih godina, međutim, kako tvrde u toj kompaniji, oni ne mogu projektovati potrošnju domaćinstva jer nemaju informacije o tome koliko će neko potrošiti struje.

"Na taj način EPCG bi obavezala potrošača da godišnje troši određenu količinu električne energije što bi predstavljalo ograničenje slobode potrošača da troši koliko mu je zaista potrebno", kazali su iz EPCG.

Bonus video: