Ima li većine za smjenu Nikčevića?

Iz druge struje bliske Nikčeviću tvrde da ukoliko takva odluka i bude donijeta ona neće biti obavezujuća
2 komentar(a)
Marko Nikčević, Foto: Savo Prelević
Marko Nikčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.07.2014. 07:07h

Predsjednici granskih sindikata u Savezu sindikata Crne Gore danas će imati sastanak na kojem će, prema mišljenju jedne struje u ovoj organizaciji, donijeti odluku na osnovu koje će Skupština SSCG morati da zakaže vanredni kongres na kojem bi odlučivali o smjeni generalnog sekretara SSCG Marka Nikčevića.

Iz druge struje bliske Nikčeviću tvrde da ukoliko takva odluka i bude donijeta ona neće biti obavezujuća jer moraju da je donesu organi više od polovine granskih sindikata a ne njihovi predsjednici.

Predsjednik podgoričkog povjereništva Goran Dragović kazao je juče “Vijestima” da smjenu Nikčevića želi 15-ak granskih sindikata.

“Prema statutu vanredni kongres na kojem bi se raspravljalo o povjerenju generalnom sekretaru zakazuje Skupština SSCG kada to od nje zatraži više od polovine granskih sindikata, odnosno najmanje 13. Skupština ne može da odbije taj zahtjev već ga samo konstatuje i zakazuje kongres u roku od dva mjeseca”, naveo je Dragović.

On kaže da ima mnogo razloga za smjenu Nikčevića.

“Jedan od njih je što su nelegalno promjenili statut i iz njega izbacili rečenicu da se SSCG neće baviti politikom jer žele da osnuju stranku. Kažu da je tu izmjenu donijela Skupština, ali ja i mnogi drugi za to ne znamo. Oni mogu isto tako da falsifikuju i zapisnik sa te sjednice i ko zna šta još. Oni se bave podmetanjima, špijuniranjima i izvrtanjem činjenica. Kada je biran prije 9 mjeseci obećao je da se sa SSCG neće rukovoditi iz kabineta a upravo to sada radi jer sa nekoliko svojih saradnika donosi sve odluke”, naveo je Dragović.

Izvršni sekretar SSCG Vidak Đuranović kazao je da ovu odluku ne donose predsjednici granskih sindikata već njihove skupštine ili izvršni odbori. On je naveo da se dio sindikalnih predstavnika protivi reformama u SSCG.

“U panici su oni koji su kršili statut i zloupotrebljavali sindikalni novac. Protiv njih će biti pokrenuti disciplinski a protiv nekih možda i sudski postupci”, naveo je Đuranović.

On je kazao da je Nikčević uspješno započeo reforme i finansijsku konsolidaciju, kao i da su prije devet mjeseci naslijedili dug prema svojim zaposlenim od 7 do 8 zarada a do sada su ga sveli na dvije i po.

“Ovim tempom do oktobra ćemo izmiriti sve obaveze i početi redovnu isplatu zarada”, kazao je Đuranović.

Više nijesu nezavisni od stranaka?

Novi izmijenjeni Statut SSCG objavljen je u posljednjem broju Službenog lista. U odnosu na raniju verziju u prvom članu nedostaje rečenica “Savez, i u njega udruženi sindikati, nezavisni su od poslodavaca, vlasti, političkih stranaka i vjerskih zajednica”.

Protivnici Nikčevića smatraju da se ovim potvrđuju spekulacije da dio rukovodstva SSCG osniva političku stranku. Đuranović je to juče negirao.

Bonus video: