Likvidiranje KAP-a?

Sindikat metalaca osudio otkaze: Pejoviću benefiti, sa radnicima obračun

Sindikat metalskih radnika zahtijeva od Vlade da zaustavi dalji progon radnika KAP-a, “jer KAP uskoro neće postojati”
3 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.07.2014. 12:21h

Republički odbor Sindikata metalskih radnika Cme Gore, pri Uniji slobodnih sindikata (USS), osudio je postupke stečajnog upravnika Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Veselina Perišića koji je uručio 48 otkaza zaposlenima u tom preduzeću, među kojima se nalaze najranjivije kategorije kao što su invalidi rada, trudnice i porodilje.

“Stečajni upravnik i država dali su sve benefite budućem vlasniku (kompanija Uniprom Veselina Pejovića), kao što je ogromna imovina, oslobađanje plaćanja komunalija, prolongiranje roka uplate 28 miliona, a sa druge strane se obračunava sa zaposlenima i gasi stotine radnih mjesta”, saopštio je predsjednik Sindikata Radisav Jauković.

Sindikat metalskih radnika zahtijeva od Vlade da zaustavi dalji progon radnika KAP-a, “jer KAP uskoro neće postojati”.

“Da li novi vlasnik iskreno želi da KAP opstane ili otpuštanjem radnika, priprema teren za njegovu konačnu likvidaciju? Zato pozivamo metalske radnike radnike da se organizuju i zajedno pokušaju da odbrane svoja prava, u čemu ćemo im dati punu podršku. Pozivamo ih i da pitanja koja su postavili USS i Republičkom odboru potraže kod svojih sindikalnih predstavnika”, navodi se u saopštenju.

Dio otpuštenih radnika, koji su bili članovi Sindikata aluminijuma koji djeluje u okviru druge sindikalne centrale - Saveza sindikata je prije nekoliko dana od USS i Sindikata metalskih radnika tražio da reaguju povodom situacije u KAP-u.

Odbor zahtijeva i da se Ministarstvo ekonomije založi za očuvanje radnih mjesta zaposlenih u Radventu, koje treba da preuzme turska kompanija Toščelik. Ako za to ne postoji mogućnost, insistiraju da se zaposlenima isplati socijalni program u skladu sa Protokolom iz 2011. godine.

Od Vlade zahtijevaju da hitno završe da programima i aktivnostima rješavanja problema u Metalacu i Fabrici elektroda kako bi se stvorili uslovi za organizovanje proizvodnje.

Preporučujemo za Vas