Zakon nije prošao, kamate neće biti smanjene

Prema predlogu, kamatna stopa prema kompaniji ili preduzetniku ne može biti veća od 14 odsto, prema pojedincu ne veća od 15 odsto
2 komentar(a)
Skupština cg, Foto: Savo Prelević
Skupština cg, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.07.2014. 15:11h

Skupština danas nije usvojila izmjene zakona o obligacionim odnosima kojim je SNP predložila da se ograniče kamatne stope na kredite koje banke i mikrofinasijske insatitucije (MFI) odboravaju građanima i privredi.

Vladajajuća kolacija je sa 31 glasom bila uzdržana, pet njihovih poslanika je bilo za predlog SNP -a i četri protiv.

Od opozicije u sali je bilo nekoliko poslanika DF -a ,ali je samo glasala jelisava Kalezić koja je bila uzdržana. SNP i Pozitivna bojkotuju rad parlamenta zbog događaja u Herceg Novom.

SNP je predlagala da kamatna stopa na goidšnjem nivou kod banaka za kredite firmama ne može biti veća od 14 odsto, a građanima 15 odsto. Za kredite koje odboravaju predlagla se maksimalna kamata za sve od 16 odsto.

Centralna banka (CBCG) u mišljenju na predlog zakona rekla je da ga ne treba usvojiti.Umjesto toga predložili su da se sačeka njenu anlizu kamatnih stopa u sistemu , nakon čega bi se utvrdio način ograničavanja.

Analiza će se raditi od oktobra do kada je bankama vrhovna monetarna institucija preporučila da snize kamate koje su prijetnja finasijskom sistemu.

Vlada je u mišljenju na predlog SNP -a rekla da se pitanje kamata riješi posebnim zakonom.

Bonus video: