Predviđena dodatna naknada konsultantu za aerodrome

MSP ćuti zašto krije od javnosti analizu koja im je osnova za davanje aerodroma u koncesiju. Predviđena posebna “naknada za razvoj projekta” za IFC-a
100 pregleda 6 komentar(a)
Aerodromi, Foto: ACG
Aerodromi, Foto: ACG
Ažurirano: 08.09.2018. 13:33h

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) još nije objavilo analizu koju je za njegove i potrebe Međunarodne finansijske korporacije (IFC), radila konsultantska kuća Dean Capital Strategies iz Beča, a koja je navodno dokazala opravdanost davanja aerodroma u Tivtu i Podgorici u dugoročni zakup koncesionaru.

Iz resora na čijem je čelu ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković (BS), nijesu odgovorili na pitanje „Vijesti“ zbog čega nijesu objavili tu ključnu analizu i koji je razlog zašto je taj dokument proglašen internim.

MSP, ali i premijer Duško Marković „obrušili“ su se na sve koji su proteklih dana ukazivali da je nedopustivo da država odluku o davanju svoja dva kapitalna ekonomska resursa u zakup, donosi na osnovu analize koju istovremeno krije od javnosti.

Dio učesnika ove polemike izrazio je sumnju u kvalitet analize koju MSP krije, skrećući pažnju na činjenicu da je firma Dean Capital Strategies osnovana prije nepune tri godine, da ima samo jednog stalno zaposlenog, da je do sada poslovala sa značajnim gubitkom i da je vlasnički povezana sa propalim projektom za proizvodnju tzv.craft piva.

Marković i Nurković su odbacili ovakve kvalifikacije na račun konsultanta koji ih je savjetovao da aerodrome daju u zakup, nazivajući ih netačnim, zlonamjernim i politički motivisanim, ali nijesu demantovali niti jedan navod u vezi sa osnivanjem, brojem zaposlenih i poslovnim performansom Dean Capital Strategiesa.

“Aerodromi su jedan od najvećih infrastrukturnih potencijala i već predstavljaju usko grlo za dalji razvoj. Hoćemo to u kratkom vremenskom roku da promijenimo, zato smo se opredijelili da nam partner bude Internacionalna finansijska korporacija IFC. Pokušaj diskreditacije eksperta kojeg je angažovala ova renomirana međunarodna finansijska organizacija predstavlja samo vid političke borbe. Bez obzira na to, očekujem uspjeh valorizacije aerodroma i velike benefite za našu ekonomiju”, kazao je u četvrtak Marković.

Vlada je odlučila da ponudi crnogorske aerodrome na koncesiju na 25 ili 30 godina. Vlada, prema predlogu koncesionog akta, planira da od koncesija za aerodrome unaprijed naplati 100 miliona eura, a koncesionaru će nadoknaditi novac koji on ne naplati od Montenegro erlajnsa.

Međutim, način na koji je strukturiran nacrt koncesionog ugovora, što ga je u saradnji sa Dean Capitalom i IFC pripremilo MSP, budi sumnju o mogućem postojanju konflikta interesa. Prema Koncesionom ugovoru, budući koncesionar kojem će Vlada dati aerodrome u zakup, plaćaće posebnu “naknadu za razvoj projekta” i to istom IFC-u koji je kao konsultant, prethodno crnogorsku Vladu savjetovao da aerodrome da u koncesiju.

Iz MSP nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“ zašto bi se IFC-u plaćala „naknada za razvoj projekta“ ako je Vlada već prethodno platila njegove konsultantske usluge, koliki je iznos te naknade i da li vide konflikt interesa u činjenici da će savjetnika koji im je predložio da aerodrome daju u zakup, sjutra plaćati koncesionar koji je, zahvaljujući takvom savjetu IFC-a Vladi, došao u situaciju da preuzme crnogorske aerodrome i zarađuje na njima. Da li će za MSP i Vladu biti prihvatljivo da se, imajući u vidu ovakvu konsultantsku ulogu IFC-a u donošenju odluke za davanje aerodroma u koncesiju, kao dobitnik koncesije sjutra možda javi neki konzorcijum u kojem će IFC imati ulog kao vlasnik ili finansijer, a kao što je to slučaj na nekim od aerodroma u region- još je jedno pitanje na koje Nurkovića nije odgovorio.

MSP je odćutao i na pitanje zbog čega insistiraju na sprovođenju koncesionog aranžmana za aerodrome, kada nacrt koncesionog ugovora sa tripartitnim učešćem (koncedent, koncesionar i finansijer - sponzor) može da poveća javni dug Crne Gore za oko 200 miliona eura koliko će minimalno koncesionar kredita uzeti kod finansijera, a sve to u situaciji kada država zvanično tvrdi da nema prostora da se ona dodatno zadužuje za modernizaciju svojih vazdušnih luka.

SD neće da izleti iz Vlade

Socijaldemokrate neće napustiti Vladu zbog neslaganja sa predloženim načinom valorizacije ACG, već će, kako je najavio njihov predsjednik Ivan Brajović, kroz participaciju na svim nivoima odlučivanja u Vladi i Skupštini uraditi sve da ubijede koalicionog partnera da promijeni model. “Jasno poručujemo da nas uopšte ne interesuje sada već očigledno svođenje cijele priče oko valorizacije jednog od strateški najvažnijih resursa na to hoćemo li ili nećemo napustiti Vladu, jer smo isključivo fokusirani na pronalaženje optimalnog modela daljeg razvoja ACG. Ne želimo da trošimo dragocjeno vrijeme na usmjeravanje gotovo cijele diskusije na dnevnopolitička paušalna i prazna prepucavanja, koja možda nekome donose sitne poene, ali od kojih građani nemaju nikakve koristi”, rekao je Brajović juče na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva SD.

On kaže da SD nije apriori protiv bilo kojeg modela valorizacije ACG, jer bi to bio odraz “površnosti, neozbiljnosti i neodgovornosti”, ali su, kako dodaje, beskompromisni u odluci da podrže samo onaj model koji građanima obezbjeđuje veću društveno-ekonomsku korist.

Bonus video: