Kavarić: Ne postoje problemi u projektu gradnje drugog bloka TE

Nakon što Elektroprivreda (EPCG) donose odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, odluku i inicijativu za potpisivanje međudržavnog sporazuma dostaviće Vladi i Skupštini akcionara
1 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Zoran Đurić
Vladimir Kavarić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.07.2014. 12:21h

Projekat izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja sprovodi se planiranom dinamikom i ne postoje problemi u realizovanju te investicije, saopštio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić.

Prema njegovim riječima, nakon što Elektroprivreda (EPCG) donose odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, odluku i inicijativu za potpisivanje međudržavnog sporazuma dostaviće Vladi i Skupštini akcionara, nakon čega Vlada usvaja predlog partnerstva i upućuje predlog međudržavnog sporazuma partnerskoj državi.

„Nakon usaglašavanja teksta međudržavnog ugovora Vlada dostavlja Skupštini ugovor na usvajanje. Uporedo sa usaglašavanjem teksta međudržavnog ugovora, realizuju se pregovori o ugovoru o izvođenju radova i finansiranju“, rekao je Kavarić u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), Danka Šarančića.

Poslanik Force, Genci Nimanbegu, pitao je Kavarića koliko je Vlada do sada iz budžeta isplatila otpremnina za radnike Kombinata aluminijuma (KAP), Željezare, Boksita i drugih preduzeća u Nikšiću koja su bila privatizovana i Solane iz Ulcinja.

„Koji je pravni osnov kojim je omogućeno da radnici KAP-a dobiju otpremnine, a taj isti je sprječavao da radnici Solane dobijaju? Koji je zakonski osnov kojima se određuje da su pojedina preduzeća odnosno njihovi radnici dobijali otpremnine koje su iznosile i do 40 hiljada EUR po radniku, a pojedina preduzeća i njihovi radnici ili nijesu dobili ili su dobili 1,9 hiljada EUR?“, pitao je Nimanbegu.

Kavarić je odgovorio da Vlada od 2004. godine do danas, nije isplaćivala otpremnine zaposlenima u KAP-u.

„Vlada je 2009. godine, sa tadašnjim većinskim vlasnikom KAP-a i Rudnika boksita Nikšić, potpisala Ugovor o poravnanju kojim su se definisale međusobne obaveze za period od četiri godine. Osnova za ovaj ugovor bili su programi restrukturiranja KAP-a i Rudnika boksita koji su pripremljeni u skladu sa pravilima za državnu pomoć“, naveo je Kavarić.

Bonus video: