Žugić: Prezaduženim opštinama pomoći će i Poreska uprava

Žugić je objasnio da postoje opštine koje su potpuno finansijski održive, ali i da postoje zahtjevi za širenje broja opština u Crnoj Gori
2 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.07.2014. 10:56h

Ministarstvo finansija će, nakon godišnjih odmora, pozvati sve opštine koje su ugrozile finansijsku održivost, kako bi se određenim mjerama, zajedno sa Poreskom upravom (PU), uveo red, najavio je ministar Radoje Žugić, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Zorana Miljanića.

"Jako je dobro da imamo javni dijalog, koliko god da nekad bude i neprijatno zbog kritika koje javno čujemo, ali jako je ljekovito da javno progovorimo o svim slabostima i ranjivostima", kazao je Žugić.

Kada je u pitanju nivo duga pojedinih lokalnih samouprava, Žugić je objasnio da postoje opštine koje su potpuno finansijski održive, ali i da postoje zahtjevi za širenje broja opština u Crnoj Gori.

„Imamo i dobar dio opština koje nemaju značajan elemenat finansijske održivosti. Stoga ćemo, shodno zaključku Vlade, odmah nakon godišnjih odmora imati priliku da pozovemo sve opštine koje su ugrozile svoju finansijsku održivost i da pokušamo da mjerama zajedno sa PU uvedemo neki red“, saopštio je Žugić.

On je rekao da je gradonačelniku jedne zapadne države, kada je izabran na čelo samog grada, prva mjera koju je uveo bila smanjivanje zarada 30 odsto za sve zaposlene u lokalnoj samoupravi, pa i za njega.

„Kada to nije dalo efekte rada onda je uveo minimalne zarade. Nakon što je opština ozdravila, vratili su se elementima rasta, razvoja i održivosti. Mislim da moramo upravo javnim dijalogom da upućujemo poruke i utičemo na ukupnu društvenu svijest“, zaključio je Žugić.

Bonus video: