Lazović: Poreski inspektori "češljaju" poslovanje Jugopetrola

Obaveza kupca, koja je predviđena kao investiranje kroz dokapitalizaciju, pedstavljala je integralni dio finansijske ponude i kupac je bio dužan da to obavi
7 komentar(a)
Pumpa Jugopetrol, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pumpa Jugopetrol, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.07.2014. 16:33h

Tim poreskih inspektora provjerava poslovanje monopliste na tržištu nafte kotorskog Jugopetrola kako bi se utvrdilo da li je bilo kršenja zakona i iznošenja novca iz zemlje.

To je danas u Skupštini kazao potpredsjednik Vlade za ekonomska pitanja i finansijski sistem Vujica Lazović u odgovru na poslaničko pitanje Aleksandra Damjanović (SNP) da li je Vlada zadovoljna poreskim prihodima od te kompanije i realizacijom obaveza iz kupoprodajnog ugovora ko je se odnose na dokapitalizaciju i investicije.

Tom firmom od 2002. godine gazduje grčki Helenik Petroleum kada mu je država prodala akcijski udio od 54,35 odsto za 65 miliona eura.

Lazović je priznao da je Vlada odčekivala više u pogledu unaprjeđenja poslovanja i širenja biznisa.

“Tamo je već nekoliko dana tim poreskih inspektora koji će izvršiti kontrolu , vidjeti ima li iznošenja novca iako ga bude da se ide u promjenu zakonskih rješenja” kazao je Lazović.

On je naveo podataka da je u proteklih 10 godine održava od te kompanije prihodovala 1,2 milijarde eura poreza od čega je najviše poreza na dodatu vrijednost.

Damjanović je rekao da bi država imala taj novac i da je kompanija ostala u njenom vlasništvu.

“ Jugopetrol je 2010. godine imao prodao naftu u vrijednosti od 160 miliona eura,dok je 7,5 miliona bio prihod, godinu kasnije obim prodaje bio je 192 miliona eura, a 7,9 miliona dobit, 2012. godine obim je bio 200 miliona uz dva miliona prihoda, a prošle godine 182 miliona je prodato nafte i prihod je bio 4,4 miliona. Za te godine ukupno je prodato nafte u vrijednosti od 735 miliona, dok je dobit bila 20 miliona.

Ako je porez na dobiti devet odsto po ovom osnovu je u državni budžet ušlo do dva miliona eura. Slažete li se da us ovo male cifre. Ovo je loš posao i loša privatizacija”, kazao je Damjanović

Lazović je rekao dai h brine to što je veliki obim prodaje ,dok su prihodi od poreza na dobit mali.

Naveo je da da je izostala dokapitalizacija koju je kupac bio dužan da izvrši bez obzira na inveswticioni period od pet godina, kao i da je skupština akcinalra pokušala da završi taj posao nekoliko puta al ida nije bilo kvoruma.

“Dokapitalizaciji su se protivili predstavnici svih šest crnogorskih fondova zajedničkog ulaganja koji su posjedovali četvrtinu kapitala Jugopetrola. U tim uslovima Vlada nije imala mehanizam kojim bi zaustavila tu opstrukciju. Dokapitalizacijom je, trebalo da se obezbijedi novac za investicije u cilju poboljšanja poslovanja kompanije. ” rekao je Lazović .

Kupoprodajnim ugovorom bile su predviđene investicije od 40,5 miliona , dok su ukupna ulaganja, prema izvještaju o ostvarenju ugovora u proteklom periodu, iznosila 46 miliona.

Damjanović je naveo da je Jugopetrol monopolista zato što je neko u ugovoru o prodaji “zaboravio” da sačuva skladišne kapacitete ida se nada da će sudski spor koj i država vodi sa tom firmom već 12 godina zbog skladišnih kapaciteta pokazati ko je “zaboravio” da ih sačuva.

Bonus video: