Tender za Vranjinu produžen do 31. oktobra

Planskim dokumentom predviđena je izgradnja 30 objekata sa 61 ležajem i javne zona sa uslužnim sadržajima
0 komentar(a)
Savjet za privatizaciju, Foto: Savo Prelević
Savjet za privatizaciju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.07.2014. 09:47h

Savjet za privatizaciju produžio je do 31. oktobra rok za dostavljanje ponuda na tender za izdavanje u dugoročni zakup zemljišta namijenjenog izgradnji turističkog kompleksa ECOlodge u Vranjini.

Savjet za privatizaciju do sada više puta produžavao rok za dostavljanje ponuda. Ponude je prvobitno bilo moguće dostavljati do 7. marta, a zatim je rok produžen do 5. maja, odnosno 31. jula.

Produžen je i rok za otkup tenderske dokumentacije, do 24. oktobra do 16 sati.

Ponude mogu dostavljati domaći i međunarodni investitori, s finansijskom sposobnošću i iskustvom u projektovanju, gradnji, marketingu i poslovanju turističkih kompleksa, zainteresovani za dugoročan zakup za period od najmanje 31 do najviše 90 godina.

Površina zemljišta koje se nudi u dugoročni zakup je oko 13,13 hiljada metara kvadratnih, a nalazi se u atraktivnoj zoni nacionalnog parka Skadarsko jezero, na poluostrvu Vranjina, relativno blizu magistralnog puta Bar-Podgorica.

Planskim dokumentom je predviđena izgradnja 30 objekata sa 61 ležajem i javne zona sa uslužnim sadržajima. Javna zona treba da sadrži 30 objekata, između ostalog, info punkt – suvenirnicu, restoran zdrave hrane koja se nabavlja od lokalnog stanovništva, salu za organizaciju konferencija, wellness i SPA zonu, kao i biciklističku stazu koja ide od Vranjine do manastira Sveti Nikola i dalje kroz zonu park šume.

Učesnik na tenderu kvalifikovaće se kao ponuđač ukoliko ispuni kvalifikacione uslove iz A ili B grupe.

Uslovi iz grupe A su da ponuđač mora biti međunarodni hotelski brend i priznat kao uspješan operator najmanje dva turistička kompleksa, nivoa najmanje četiri zvjezdice.

Ponuđač mora imati najmanje pet godina neprekidnog iskustva u planiranju, razvoju i upravljanju hotelima koji su po međunarodnom standardu nivoa najmanje četiri zvjezdice.

Savjet je promijenio i dio javnog poziva koji se odnosi na uslove koje ponuđač mora da ispuni.

Zainteresovani ponuđač mora da dokaže da posjeduje finansijsku sposobnost i sredstva neophodna za relizaciju predviđenog projekta na potpun i blagovremen način, a mora dokazati da je u posljednje dvije godine ostvario pozitivan finansijski rezultat i da je u posljednjoj godini ostvario ukupan promet od najmanje pet miliona EUR umjesto 20 miliona, koliko je bilo određeno prvobitnim pozivom.

Prema uslovima iz grupe B, kako je predviđeno izmjenama javnog poziva, ponuđač mora imati vrijednost kapitala pod upravljanjem od najmanje deset miliona EUR i mora da dokaže da je u toku posljednje poslovne godine ostvario ukupan promet od najmanje pet miliona eura.

Prvobitnim javnim pozivom ponuđač je morao imati vrijednost kapitala pod upravljanjem od najmanje 60 miliona eura i morao je da dokaže da je najmanje u posljednje dvije poslovne godine ostvario pozitivan finansijski rezultat.

Ponuđač takođe, mora imati pismo o namjerama ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja upravlja sa najmanje dva hotelska rizorta međunarodnih standarda od najmanje četiri zvjezdice.

Kvalifikacioni uslovi i iz grupe A i B moraju biti ispunjeni kumulativno.

Učesnik na tenderu koji otkupi tendersku dokumentaciju može formirati konzorcijum i tako dostaviti ponudu pod uslovom da bar jedan član konzorcijuma ispunjava definisane uslove, kao i da članovi konzorcijuma odgovaraju neograničeno solidarno za obaveze svakog od njih.

Od ponuđača se, između ostalog, očekuje da predloži rok zakupa koji ne može biti kraći od 31 niti duži od 90 godina i iznos fiksne zakupnine po metru kvadratnom, čiji garantovani iznos ni u kom slučaju ne smije da iznosi manje od jednog EUR po kvadratnom metru zemljišta.

Jedan od kriterijuma za ocjenu ponude je i ponuđena varijabilna zakupnina, izražena u procentu od ukupno ostvarenog godišnjeg prihoda zakupca.

onuđač treba da dostavi investicioni program u kome se precizno navode struktura i dinamika investicija i planirani izvor potrebnog kapitala. Investicioni program mora biti obezbijeđen prihvatljivom garancijom banke.

Ponuđač mora uplatiti depozit ili uz ponudu dostaviti bankarsku garanciju u iznosu od 200 hiljada EUR, naplativu na prvi poziv, izdatu od banke koja ima kreditni rejting najmanje BBB prema Standard and Poor's agenciji ili banke koju Tenderska komisija, prema svojoj diskreciji, odobri na osnovu unaprijed dostavljenog zahtjeva.

Bonus video: