Zabranjena najveća bavarska neonacistička organizacija

Bundesrat, gornji dom njemačkog parlamenta, podnio je početkom decembra prošle godine pred Saveznim ustavnim sudom zahtjev za zabranu NPD
199 pregleda 2 komentar(a)
Neonacisti, Češka, Foto: Reuters
Neonacisti, Češka, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2014. 11:47h

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je najveću bavarsku neonacističku organizaciju FNS (Freie Netz Süd).

U obrazloženju se navodi da FNS nastavlja "agresivno-borbene i protivustavne aspiracije" jedne, takođe, neonacističke organiizacije, zabranjene još 2004. godine, javljaju njemački mediji.

U Njemačkoj se već godinama, međutim, "lome koplja" o zabrani Nacionaldemokratske partije (NPD), koja u svojim redovima okuplja ekstremne desničare i neonaciste, a koja na majskim izborima uspjela da osvoji jedan odsto glasova i tako uđe u Evropski parlament.

NPD je partija o čijoj zabrani se dugo raspravljalo.

Bundesrat, gornji dom njemačkog parlamenta, podnio je početkom decembra prošle godine pred Saveznim ustavnim sudom zahtjev za zabranu NPD.

Novi postupak zabrane, koji je podnio Bundesrat kao jedini ustavni organ i bez priključenja Savezne vlade i Bundestaga (donjeg doma parlamenta), izazvao je brojne diskusije "za" i "protiv".

NPD se prebacuje nepoštovanje univerzalnih ljudskih prava, odbijanje višepartijskog sistema, antisemitizam i rasizam.

Osim toga, NPD je "otvorila vrata" i za "grupe s nasilnim potencijalom", kažu eksperti u prilog "za", ali i sumnjaju da NPD ima direktne veze sa terorističkom ćelijom "NSU", optuženom za ubistvo osam Turaka, jednog Grka i jedne njemačke policajke.

Bonus video: