Novi zakon o PIO udar na najranjivije

Partija penzionera, invalida i restitucije predala primjedbe Ministarstvu
138 pregleda 4 komentar(a)
Momo Joksimović, Foto: Igor Šljivančanin
Momo Joksimović, Foto: Igor Šljivančanin
Ažurirano: 08.09.2018. 09:28h

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR), ocijenila da izmjene zakona o PIO, ima za cilj da spasava Fond PIO, koji je u sve goroj finansijskoj situaciji, ali i da se predloženim tekstom novog propisa udara na „porodičnu penziju, na porodicu i djecu, a prije svega na majke“ i najranjivije kategorije stanovništva.

„Prema Monstatu imamo 180.000 zaposlenih građana, a po podacima Poreske uprave, doprinose za PIO plaća 130.000 građana. Naime, Fondu PIO svake godine nedostaje sve više sredstava, pa to treba nadomjestiti zakidanjem prava penzionera, invalida i drugih ranjivih kategorija stanovništva, koji iz dana u dan sve gore i teže žive“, saopštio je predsjednik PIR-a Momo Joksimović i ove premjedbe dostavio Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Ako se umjesto „penzijskog staža“, ubuduće jedino bude priznavao „staž osiguranja“ kao uslov za ostvarivanje penzije, Joksimović se pita „o kakvim se stečenim pravima i pravnoj sigurnosti može govoriti“.

„Isključivanjem ‘penzijskog staža’ kao uslova za sticanje penzije, vrši se direktni udar na lica koja su učestvovala u ratu, na lica sa teškim invaliditetom, kao i na lica koja rade na radnim mjestima na kojima se računa beneficirani radni staž. Ako znamo da penzioner sada u prosjeku uživa penziju oko 9 godina, da 83 odsto muškaraca i 80 odsto žena umiru do 67 godina života, te da se između 50 i 60 godina života javljaju učestale teške bolesti sa smrtnim posljedicama, koje se svake godine uvećavaju, onda je sasvim jasno da će ubrzo broj starosnih penzija biti sve manji“, dodao je Joksimović.

PIR predlaže da se za svaki mjesec penzijskog staža preko 40 godina, penzija uvećava za 0,35 odsto, analogno zbog umanjenja kod prijevremenih penzija, da se pravo na sticanje porodične penzije udovice, odnosno udovca, može stvoriti kada to lice napuni 50 godina starosti bez obzira koliko je godina života imao prilikom smrti bračnog druga, kao i da se štedi na privilegijama visokih funkcionera.

Bonus video: