Lajović: Stečaj je šansa da se Pobjeda oslobodi nagomilanih obaveza

Visina poreskog duga Pobjede iznosi 1.154.000 eura, navodi se u saopštenju
82 pregleda 4 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.07.2014. 16:05h

Direktor Pobjede, Lav Lajović, kazao je da zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u tom preduzeću doživljava kao nastavak procesa transformacije i privatizacije, i šansu da se list oslobodi nagomilanih obaveza.

Poreska uprava predaće sjutra podgoričkom Privrednom sudu zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u Pobjedi, zbog nemogućnosti naplate potraživanja.

Lajović je agenciji Mina-business kazao da sve to doživljava kao nastavak procesa transformacije i privatizacije započet još 2004. godine, koji je vođen u nekoliko faza.

"Mnogo toga je urađeno na smanjenju troškova, kvalitetu novine i izmirenju obaveza prema zaposlenima i dobavljačima, ali, naravno, još ima toga što se treba sprovesti“, smatra je Lajović.

On je rekao da je uvjeren da Pobjeda nastavlja nesmanjenim entuzijazmom da radi „i da ovim samo započinje svoju završnu fazu te reorganizacije i pronalaženja strateškog partnerstva“.

„Ta faza jeste puna izazova, ali mogućnosti da se ovaj najstariji i najutucajni štampani medij u Crnoj Gori i njegova bogata izdavačka tradicija oslobodi nagomilanih obaveza, da opstane i čak postane još bolja, na zadovoljstvo svojih vjernih čitalaca“, zaključio je Lajović.

Poreska uprava predaće sjutra Privrednom sudu u Podgorici zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u preduzeću Pobjeda AD, iz razloga nemogućnosti naplate poreskih potraživanja koja Država ima prema ovoj kompaniji.

Visina poreskog duga Pobjede, u ovom trenutku, iznosi 1.154.000 eura, navodi se u saopštenju.

Poreska uprava je u više navrata pokušavala da naplati pomenuta potraživanja, kroz mjere prinudne naplate. Iscrpivši sve druge modele, Poreska uprava je, stoji u saopštenju, prinuđena da inicira pokretanje stečaja u Pobjedi AD u cilju naplate poreskih potraživanja, prvenstveno onih koja se odnose na poreze i doprinose za zaposlene.

“Pokretanje stečaja nad preduzećem koje je u većinskom vlasništvu Države od strane Poreske uprave potvrda je poštovanja principa neselektivnosti u radu ovog organa, te dokaz da državna preduzeća nemaju, niti smiju imati, povlašćen tretman u odnosu na ostale privredne subjekte na domaćem tržištu”, piše u saopštenju.

Bonus video: