Sindikat metalaca: Pejović ne može uticati na radni status Krivokapića

Oni smatraju da se davanjem otkaza šefu Sindikata Aluminijuma šalje jasna poruka zaposlenima o njihovom statusu
118 pregleda 5 komentar(a)
Rade Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Rade Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.07.2014. 13:47h

Novi vlasnik Kombinata aluminijuma (KAP), Veselin Pejović, ne može uticati na radni status predsjednika sindikata, jer o tome odlučuje Statut radničke organizacije i zaposleni koji su ga birali, saopšteno je iz Sindikata metalaca Crne Gore.

Predstavnici Sindikata metalaca kazali su da je Pejović povrijedio čitav sistem organizovanja sindikata i ne može uticati na radni status predsjednika sindikalne organizacije koji tu aktivnost profesionalno obavlja.

„Ako postoji bilo kakva disciplinska odgovornost, postoji postupak za povrede u obavljanju sindikalnih aktivnosti. Pregovorima poslodavca i sindikata ti problemi se rješavaju, što garantuju i obavezuju konvencije međunarodne organizacije rada“, navodi se u saopštenju Sindikata metalaca.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić, napustio je KAP na zahtjev Pejovića. On je saopštio da mu je u petak prestao radni odnos u KAP-u, nakon što je novi vlasnik kompanije to tražio od stečajnog upravnika.

Iz Sindikata metalaca su podsjetili da je Zakonom o radu definisano da predsjednik sindikalne organizacije, za vrijeme obavljanja sindikalnih aktivnosti i šest mjeseci nakon toga, ne može biti pozvan na odgovornost u vezi sa tim. Predsjednik sindikata ne može biti proglašen zaposlenim za čijim je radom prestala potreba ili doveden u nepovoljniji položaj ukoliko postupa u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom, bez obzira na specifičan postupak stečaja.

Oni smatraju da se davanjem otkaza predsjedniku Sindikata Aluminijuma šalje jasna poruka zaposlenima o njihovom statusu u novim okolnostima.

„Krivokapić je član Opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorica i Glavnog odbora Sindikata metalaca Crne Gore. Za svoje postupke može odgovarati prema Statutu sindikata ili međunarodnim sindikalnim dokumentima, jer smo mi članovi evropskog i svjetskog sindikalnog pokreta“, navodi se u saopštenju.

Iz Sindikata metalaca su naveli da je evropska i svjetska praksa da sindikati ne pregovaraju sa poslodavcem koji krši kolektivni ugovor i zakonsku regulativu.

„Zbog toga u našoj zakonskoj regulativi postoje kaznene odredbe za poslodavce koji zaposlenima ne obezbjeđuju slobodno ostvarivanje sindikalnih prava, a sindikatu uslove za obavljanje sindikalnih prava“, saopštili su predstavnici Sindikata metalaca.

Oni su podsjetili i da su sindikat i zaposleni najviše zainteresovani za status preduzeća.

„Njihov zahtev je da rade i od svog rada obezbijede egzistenciju svoje porodice“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: