Zašto DPS i SDP ne podržavaju ograničenje kamata na komercijalne kredite

O predlogu da se kamate oganiče, koji je inicirao SNP a podržao DF i Pozitivna, glasaće se u petak na plenumu
1 komentar(a)
Skupština, poslanici, Foto: Boris Pejović
Skupština, poslanici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.07.2014. 13:39h

Poslanici vladajuće DPS-SDP koalicije juče su retorikom iz skupštinskih klupa pokazali da nemaju volje da podrže izmjene Zakona o obligacionim odnosima kojim bi se ograničile kamatne stope na kredite koje banke i mikrofinansijske institucije (MFI) odobravaju građanima i privredi, iako su jednoglasni u ocjeni da su kamate visoke i da ih treba ograničiti.

Izmjene je inicirao SNP, koji ima podršku DF-a i Pozitivne. Predloženo je da kamatna stopa na godišnjem nivou za kredite firmama ne može biti veća od 14 odsto, a građanima 15 odsto. Za kredite koje odboravaju MFI predlaže se maksimalna kamata od 16 odsto za sve.

Centralna banka (CBCG) saopštila je da su postojeće kamate prijetnja finansijskoj stabilnosti sistema. Prema njenim podacima, prosječna efektivna kamata na nove kredite u maju kod banaka je bila 10,65 odst, a na iste kredite kod MFI 27,8% i bilježi rast. Opozicioni poslanici poručili su kolegama iz DPS-a i SDP-a da će građani procijeniti ko ih štiti i vodi računa o njihovim interesima.

O predlogu da se kamate oganiče glasaće se u petak na plenumu. Guverner CBCG Milojica Dakić nije se odazvao pozivu Odbora za ekonomiju da prisustvuje jučerašnjoj sjednici i izjasni se o predlogu SNP-a, koji nije prošao odbor jer su poslanici vlasti i Pozitivne ostali uzdržani.

Dakić je kasnije na plenumu rekao da je CBCG na raspolaganju da se kroz taj ili neki posebni zakon to riješi. Aleksandar Damjanović (SNP) pozvao je Dakića da CBCG saopšti stav do glasanja jer biće kasno “čekajući neki drugi zakon”, kao i bankare da se uključe.

Ministar finansija Radoje Žugić na odboru je kazao da su kamate visoke i da CBCG treba da kaže koji je nivo dovoljan da ne ugrozi finansijska stabilnost.

Nebojša Medojević (DF) rekao je da je predlog SNP-a urgentna mjera u kriznoj situaciji, dok je Mladen Bojanić (Pozitivna) rekao da se čini izvjesnim da predlog neće proći plenum zbog stava DPS-a i SDP -a, ali da opozicija neće odustati.

Damir Šehović (SDP) je kazao da predlog SNP-a može biti povod da se govori o toj važnoj temi, te da taj predlog može ukinuti bankarske proizvode, smanjiti kreditnu aktivnost, ograničiti pristup kreditima određenim potrošačima.

Bonus video: