Toščelik nudi milion eura za Radvent

Stečaj u nekadašnjem pogonu nikšićke Željezare pokrenut je sredinom juna 2011. na zahtjev radnika zbog duga od milion eura
1 komentar(a)
Radvent, Foto: Svetlana Mandić
Radvent, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.07.2014. 17:07h

Na desetom oglasu za prodaju cjelokupne imovine Radventa ponudu je dostavio turski Toščelik, vlasnik nikšićke Željezare.

„Toščelik je ponudio cijenu koja je tražena oglasom, u pitanju je 1.000.016 eura. Ponuda odgovara uslovima oglasa i u roku od osam dana donijeću odluku da li istu prihvatam“, kazao je „Vijestima“ Nenad Amidžić, stečajni upravnik Radventa.

Na prodaju je bilo ponuđeno zemljište površine oko 15,7 hiljada kvadratnih metara, upravna zgrada, radionice, hala za regeneraciju mašinskih djelova i skladišta.

Stečaj u Radventu, nekadašnjem pogonu nikšićke Željezare, pokrenut je sredinom juna 2011. godine na zahtjev radnika zbog duga od milion eura, a bankrot je proglašen sredinom oktobra iste godine.

Za razliku od ostalih bivših pogona Željezare Radvent i dalje radi.

„Još uvijek funkcionišemo. Firma radi, zaposlena su 24 radnika i zarade se redovno izmiruju“, kazao je Amidžić.

U stečajnom postupku priznato je 2,33 miliona eura potraživanja, a bivši vlasnik, firma MNSS, koja je gazdovala i Željezarom, nije prijavila potraživanja. Osim radnika, kojima se duguje 990 hiljada eura, najveći povjerilac je država koja je na ime poreza i doprinosa prijavila oko milion eura, a ostali povjerioci su uglavnom dobavljači.

Ako bi ponuda Toščelika bila prihvaćane uslijedila bi glavna dioba, podmirivanje trpškova stečajnog postupka i izmirivanje potraživanja povjerilaca prvog reda, odnosno radnika.

Bonus video: