Vlada se oglušuje o obaveze: Nema izvješaja o izvršenju budžeta

"Crna Gora je jedina zemlja u regionu u kojoj Ministarstvo finansija ne podnosi Skupštini polugodišnje izvještaje o izvršenju budžeta"
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.07.2014. 11:43h

Vlada još nije podnijela izvješaj o ostvarenju budžetskih prihoda u toku prve polovine ove godine Skupštini, čime je prekršen zaključak koji je jednoglasno usvojen u parlamentu, saopšteno je iz Instituta alternativa (IA).

Zaključak je predložila Socijalistička narodna partija, a usvojen je uz Zakon o budžetu za 2014. godinu.

“Prema usvojenom zaključku, izvještaj je trebalo da pokaže da li je ostvaren rast u prikupljanju prihoda u odnosu na plan iz Zakona o budžetu. Ukoliko se utvrdi da jeste, Skupština je zaključkom zadužila Vladu da predloži mjere kojima bi se ta sredstva iskoristila za povećanje izdataka za razne vrste socijalnih davanja i zaštitu ugroženih slojeva društva”, navode iz IA.

Vlada se, kako je saopštio Marko Sošić iz IA, oglušila na tu obavezu i do današnjeg dana nije dostavila Skupštini traženi izvještaj.

“Rok koji je sama Skupština postavila bio je 30. jun 2014. godine”.

“Na taj način je osujećen pokušaj poslanika da se izbore za bolju informisanost o izvršenju budžeta, a time posredno i veći stepen parlamentarne kontrole budžeta”, naveo je Sošić.

Iz IA podsjećaju da je Crna Gora jedina zemlja u regionu u kojoj Ministarstvo finansija ne podnosi Skupštini polugodišnje izvještaje o izvršenju budžeta.

“Predlog Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti ne definiše obavezu Ministarstava finansija da priprema i Skupštini dostavlja izvještaj o izvršenju budžeta u toku trajanja fiskalne godine za koju je budžet usvojen”.

“Od trenutka kada se budžet za narednu godinu usvoji u decembru tekuće godine, Skupština i matični odbor nemaju informacija o njegovom izvršenju u toku fiskalne godine na koju se odnosi, sve do razmatranja završnog računa budžeta, koji se dostavlja tek u septembru naredne godine”, saopštio je Sošić.

IA je, kako je dodao, tokom rada na Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, predlagao da se precizno definiše obaveza polugodišnjeg izvještavanja Skupštine o izvršenju budžeta.

“Takođe smo predlagali da se definiše obaveza Ministarstva finansija da, na zahtjev Skupštine u bilo kom trenutku, dostavi izvještaj o trenutnom stanju sa izvršenjem budžeta. Ništa od toga nije prihvaćeno i danas se nalazimo u situaciji da su i skupštinski zaključci u ovoj oblasti zapostavljeni od strane Vlade i Ministarstva finansija”, kazao je Sošić.

Bonus video: