Traže smjenu šefa Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću

Koalicija ukazuje i na činjenicu da sredstva iz 2012. i 2013. još nisu isplaćena NVO čiji su pojekti odobreni
137 pregleda 0 komentar(a)
igre na sreću, automat, Foto: Shutterstock.com
igre na sreću, automat, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.07.2014. 13:03h

Koalicija nevladinih organizacija (NVO) - Saradnjom do cilja zatražila je da Vlada smijeni predsjednika Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Dragana Đukanovića, zbog nepoštovanja Uredbe o kriterijumima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću i izvršavanja zakonskih obaveza.

Koalicija skreće pažnju na činjenicu da je i u ovoj godini evidentno kršenje Uredbe o kriterijumima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću u dijelu koji se odnosi na rokove raspisivanje Konkursa i donošenja odluke o raspodjeli sredstava.

"Prema članu 12 ove Uredbe, raspodjela prihoda od igara na sreću se vrši jednom godišnje, na osnovu javnog konkursa koji se raspisuje najkasnije do prvog kvartala tekuće godine, do aprila. Taj rok je očigledno prekoračen", kaže se u saopštenju predsjednik Upravnog odbora Gorana Đurovića.

Koalicija NVO ukazuje i na činjenicu da sredstva iz 2012. i 2013. godine još nisu isplaćena NVO čiji su pojekti odobreni a u skladu sa potpisanim ugovorima.

"Predsjednik Komisije nije preduzeo neophodne radnje da bi se otkolinile posljedice presuda Upravnog suda i zbog toga treba da bude smijenjen sa svoje funkcije", navodi Đurović.

Prema njegovim riječima, godinama se ponavlja loša praksa i neodgovorno ponašanje kojim se obesmišljavaju procedure koje donosi Vlada ali, što je još gore, i kompletan proces finansiranja projekata NVO iz javnih fondova.

"Takva politika Vlade je jasan pokazatelj da se nevladin sektor ne doživljava kao partner i koristan činilac u demokratizaciji i razvoju društva. Neodgovornom politikom finansiranja projekata NVO koji su u funkciji razvoja zajednice, Vlada ugrožava rad NVO", kaže Đurović.

Koalicija NVO očekuje objašnjenje o razlozima kašnjenja i jasno lociranoj pojedinačnoj odgovornosti.

"Podsjećamo da predsjednika Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću imenuje Vlada koja je najodgovornija za loše stanje u ovom segmentu saradnje javnog i civilnog sektora. NVO očekuju da postupak raspodjele bude okončan u najskorijem roku i da sredstva koja su namijenjena za realizaciju projekata budu uplaćena NVO", saopštio je Đurović.

Bonus video: