U Kotoru više jahti i putnika sa kruzera

Kusovac je naznačio i mogućnost da do kraja godine broj dolazaka jahti u Kotor bude veći za cijelih 20 odsto
108 pregleda 2 komentar(a)
Vasilije Kusovac, Foto: Arhiva Vijesti
Vasilije Kusovac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.07.2014. 11:03h

Glavna sezona realizuje se planiranim tokom i uz značajna povećanja broja jahti, kao i putnika sa kruzera, saopštio je direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac.

„Po planu imamo tri broda manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, ali i povećanje broja putnika. To znači da dolaze brodovi većih kapaciteta i gabarita“, kazao je Kusovac agenciji Mina-business.

U prošloj godini zabilježen je dolazak 1,5 hiljada jahti, dok je ove godine, kako je precizirao, u segmentu jahtinga prisutno povećanje od 17 odsto, kao i putnika sa tih plovila.

„Sve ono što smo planirali u januaru realizuje se prema zadatim koordinatama. Prezadovoljni smo sezonom i što je najvažnije sprovođenjem dva osnovna načela na kojima baziramo poslovnu politiku, a to su sigurnost i bezbjednost brodova i putnika i zaštita životne sredine, što je ispoštovano do maksimuma. Zato mogu reći - samo da ovako potraje“, naveo je Kusovac.

On je dodao i da je povećanje jahting usluga takođe dobro isplanirano.

U smislu aktuelnog povećanja broja jahti koje često plijene ljepotom i najmodernijim dizajnom i gabaritima i nerijetko su u vlasništvu poznatih ličnosti svjetskog džet seta, Kusovac ističe uvećanje kapaciteta luke instaliranjem pontonskog valobrana.

„Kao što se da vidjeti, valobran je popunjen“, kazao je Kusovac.

On navodi i povoljnosti Kotora kao destinacije na granicama Evropske unije (EU).

„Praksa nautičara je da uvijek imaju luku koja je van EU, tako da smo te povoljnosti iskoristili na pravi način, pa se ova projekcija pokazala ispravnom“, rekao je Kusovac.

On je naznačio i mogućnost da do kraja godine broj dolazaka jahti u Kotor bude veći za cijelih 20 odsto, što je uz aktuelne podatke, ocijenio kao impozantne parametre.

„Najavljujem i mogućnost povećanja gabarita i usluga zimovnika, što bi rezultiralo većim brojem jahti tokom zime na vezu u Kotoru”, rekao je Kusovac.

Prema njegovim riječima, novi lučki terminal, čije je otvaranje bilo planirano za 13. jul i u kojem će biti smještene državne službe – policija i carina, kao i lučka operativa, trebalo bi da počne da radi do kraja ovog mjeseca.

„Do kašnjenja je došlo zbog manjih izmjena u projektu“, objasnio je Kusovac.

On je najavio i tender za izdavanje prostora budućeg objekta zainteresovanim agencijama i fri-šopovima što je veoma značajno za podizanje nivoa usluga Luke Kotor.

U posjeti Luci Kotor u petak su bili i predstavnici Unije poslodavaca (UPCG) i Privredne komore Crne Gore (PKCG) za koje je, uz obilazak peraških ostrva, upriličeno i kružno putovanje Bokom.

Bonus video: