Budućnost energije je u obnovljivim izvorima

Potrebno je dobijanje velikog broja dozvola i saglasnosti koje su neophodne za gradnju elektro objekata, ne računajući prethodne procedure potrebne za koncesije
3 komentar(a)
Vjetrenjača, Foto: Shutterstock
Vjetrenjača, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.07.2014. 13:18h

Budućnost energije je u obnovljivim izvorima, zbog čega je neophodno podsticati biznis u energetskom sektoru i smanjiti administrativne i druge barijere za investitore, ocijenjeno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Ekonomski savjetnik u MBA, Vesna Daković, kazala je da je energetski sektor jedan od najznačajnijih za privredni razvoj, ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu, zbog čega je neophodno podsticati biznis u toj oblasti, smanjiti barijere i omogućiti razvoj energetike baziran na obnovljivim izvorima.

"To je svakako mnogo bolje uraditi nego konstantno kritikovati poskupljenja električne energije. Od kritike nema nikakve koristi, a od gradnje novih objekata za proizvodnju električne energije ima”, navela je Daković u saopštenju.

Ona je dodala da je Crna Gora bogata obnovljivim izvorima energije, vodom, suncem i vjetrom, ali da je pitanje zbog čega se oni ne koriste.

"Odgovor bi mogao da bude da su za sada skupe i nedostupne tehnologije korišćenja tih izvora energije. Mnogo više brine drugi odgovor, a to je da postoje ozbiljne biznis barijere za ulazak na tržište električne energije”, saopštila je Daković.

Ona je navela da je potrebno dobijanje velikog broja dozvola i saglasnosti koje su neophodne za gradnju elektro objekata, ne računajući prethodne procedure potrebne za koncesije.

"Članovi MBA su nas obavjestili da za potrebe gradnje solarnih panela na vlastitim objektima moraju izvaditi desetine dozvola i saglasnosti. Ukoliko neko želi da na svom imanju izgradi mikroelektranu za potrebe domaćinstva, potrebne su mu skoro iste dozvole i saglasnosti kao da pravi hidroelektrane na Morači”, saopštila je Daković.

Ona smatra da zbog toga priča o energetskom potencijalu i energetskoj efikasnosti Crne Gore gubi smisao.

Bonus video: