RAE: Kilovat-sat struje od 1. avgusta 10,08 centi

Iz RAE su naveli da je, u odnosu na cijene koje su utvrđene u julu 2012. godine za trogodišnji period, za treću godinu regulatornog perioda došlo do smanjenja cijena kod svih kategorija
0 komentar(a)
struja, cijene, Foto: Shutterstock.com
struja, cijene, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.07.2014. 11:52h

Struja za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem od 1. avgusta biće 0,94 odsto skuplja, a sa jednotarifnim 0,18 odsto, potvrdila je Regulatorna agencija za energetiku (RAE).

Kod ostalih potrošača priključenih na 0,4 kilovoltnu mrežu (kV) kod kojih se snaga mjeri, cijene će biti manje 1,74 odsto.

Od prvog avgusta struja skuplja od 1 do 2 odsto>>>

"Kod potrošača priključenih na 35 kV doći će do pada 1,21 odsto, a kod potrošača priključenih na deset kV doći će do pojeftinjenja 2,14 odsto, odnosno na nivou distribucije smanjenje iznosi 0,01 odsto", navodi se u saopštenju RAE.

Kilovat sat trenutno košta 8,4 centa bez poreza na dodatu vrijednost (PDV), dok će nakon poskupljenja od 0,94 odsto iznositi 8,47 centi.

Sa PDV-om kilovat sat struje koštaće 10,08 centi, umjesto dosadašnjih 9,95 centi.

RAE je, prema riječima njenih predstavnika, u skladu sa propisima o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i tarifa energetskim subjektima i njegovim korekcijama, donijela odluke kojima su utvrđene cijene korekcija nastalih u drugoj regulatornoj godini koje će se primjenjivati u trećoj, odnosno od 1. avgusta ove do 31. jula naredne godine.

"U skladu sa propisanom procedurom, RAE je odluke dostavila Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) u funkciji Javnog snabdjevača radi pripreme tabela sa cijenama korekcija. EPCG je u propisanom roku dostavila tabele sa cijenama korekcija koje je Odbor RAE odobrio na sjednici u petak", kazali su iz RAE.

Iz RAE su naveli da je, u odnosu na cijene koje su utvrđene u julu 2012. godine za trogodišnji period, za treću godinu regulatornog perioda došlo do smanjenja cijena kod svih kategorija.

"Kod kategorije potrošnje domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem došlo je do smanjenja 7,9 odsto, a sa jednotarifnim 7,07 odsto", navodi se u saopštnju RAE.

Kod ostalih potrošača priključenih na 0,4 kV kod kojih se snaga mjeri cijena je smanjena 7,88 odsto, kod potrošača priključenih na 35 kV cijena je manja 13,14 odsto, a kod potrošača priključenih na deset kV naponski nivo doći će do smanjenja cijena 10,36 odsto, odnosno na nivou distribucije smanjenje iznosi 8,33 odsto.

Struja je, prema prvobitnim projekcijama RAE, od 1. avgusta trebalo da poskupi 5,69 odsto.

Nove cijene struje važiće do kraja jula naredne godine.

RAE je 2. jula 2012. godine donijela odluke o trogodišnjim prihodima i tarifama za četiri regulisana subjekta u elektroenergetskom sektoru.

Tim odlukama je bilo predviđeno da će se tarife za distributivne potrošače za prvu regulatornu godinu povećati u prosjeku 6,79 odsto, odnosno za domaćinstva sa dvotarifnim brojilima 5,86 odsto.

Za drugu regulatornu godinu predviđeno je povećanje cijena struje za distributivne potrošače 5,2 odsto odnosno za domaćinstva sa dvotarifnim brojilima 6,17 odsto, a za treću regulatornu godinu 5,09 odsto odnosno za domaćinstva 5,69 odsto.

Bonus video: