Ni penzije, ni otpremnine: Kratkih rukava ostalo 45 željezaraca

Radnici ukazuju da su u Željezari ranije pravo na penziju ostvarile "mnoge kolege koje su radile u kancelariji i dobili po tri mjeseca beneficiranog radnog staža"
1 komentar(a)
Toščelik Željezara, Foto: Ivan Petrušić
Toščelik Željezara, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 16.07.2014. 09:19h

Radnici Toščelika, njih 45, koji traže povoljnosti pri penzionisanju koje su dobile njihove kolege iz KAP-a, od nadležnih insitucija zahtijevaju da ispune obećanja i izmijene Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Prema predlogu poslanika DPS-a, u zakon o PIO bio bi dodat novi član koji bi omogućio radnicima nikšićke Željezare i njenih ranijih pogona, kojima je zbog stečaja prestao radni odnos i imaju 30 godina staža, da ostvare pravo na starosnu penziju.

Iz tog zakona bi bili izuzeti sadašnji radnici, koji su nakon prodaje Željezare turskom Toščeliku ostali da rade.

Oni podsjećaju da im je Predrag Bošković, ministar rada i socijalnog staranja, "na jednom od mnogobrojnih sastanaka", a bilo ih je 11, obećao da će pokušati da im pomogne u pronalaženju rješenja vezanih za otpremnine.

Radnici ukazuju da su u Željezari ranije pravo na penziju ostvarile "mnoge kolege koje su radile u kancelariji i dobili po tri mjeseca beneficiranog radnog staža".

"Ovih 45 radnika koji su direktno radili u proizvodnji i bili izloženi raznim štetnim uticajima je imalo samo po dva mjeseca uvećanog staža, što je i bio razlog da ne mogu da ostvare pravo na penziju i otpremnine", podsjetili su oni.

Bonus video: