Kaluđerović: Nerealni optimizam Đukanovića košta državu

"Pokušaj da se zatrpaju neregularnosti koje su državu koštale više stotina miliona, a ukupnu ekonomiju blizu dvije milijarde dolara"
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.07.2014. 16:28h

Premijer Milo Đukanović pokušava nerealnim optimizmom da prikrije ogromnu ličnu odgovornost u vezi sa Kombinatom aluminijuma, ocijenio je poslanik Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović, koji se bavi KAP-om.

“To je posljedica činjenice da je on bio premijer kada je prodat KAP 2005. godine i kada je ugovor o kupoprodaji izmijenjen ugovorom o poravnanju, a svjedoci smo da je država (poreski obveznici) uložila više stotina miliona eura u KAP koji sada uništava", ocijenio je Kaluđerović.

On je, komentarišući izjavu Đukanovića da će kompanija Uniprom biznismena Veselina Pejovića, uspjeti da upravlja KAP-om na duži rok i da će, uz pomoć stranih partnera, doprinijeti očuvanju aluminijumske industrije u Crnoj Gori, kazao da nije optimista da će se ta predviđanja ostvariti.

Đukanović je agenciji Mina biznis rekao da svoj optimizam zasniva na sadržaju Pejovićeve ponude, a čiji je sastavni dio i investicioni program vrijedan 75 miliona eura.

Pejović je do 10. jula trebalo da uplati 28 miliona eura i preuzme upravljanje KAP-om, ali je od stečajnog upravnika Veselina Perišića tražio odlaganje od 60 dana.

"Treba imati na umu da je, neposredno uoči i tokom prodaje KAP-a, DPS obezbijedio da Skupština Glavnog grada glasovima DPS-a i onih političkih satelita koji ih ovih godina održavaju na vlasti u Podgorici donese i odluku da se zona KAP-a proglasi biznis zonom"

Sličnim predviđanjima obasipao je saradnju sa ruskom En plus grupom. Završila se time što je Vlada tražila stečaj zbog dugova KAP-a, koji su premašili 360 miliona.

Kaluđerović je podsjetio da je Crna Gora imala istog premijera i kada je zaključivan ugovor o poravnanju i kada je država ulagala novih 307 miliona eura u KAP, a Đukanović objašnjavao "da se ne pomažu Rusi nego se stvaraju uslovi da se sačuvaju radna mjesta za 4.000 zaposlenih u KAP-u i Rudnicima boksita".

U KAP-u je ostalo oko 720 zaposlenih.

"Sada su nam ovo posljedice", kazao je Kaluđerović dodajući da se imovina prodaje Unipromu koji nema iskustava u aluminijskoj proizvodnji iako je to bio jedan od uslova.

"Treba imati na umu da je, neposredno uoči i tokom prodaje KAP-a, DPS obezbijedio da Skupština Glavnog grada glasovima DPS-a i onih političkih satelita koji ih ovih godina održavaju na vlasti u Podgorici donese i odluku da se zona KAP-a proglasi biznis zonom", rekao je Kaluđerović.

Sve to, kako je kazao, ide u prilog osnovanoj sumnji da je Uniprom jedan od miljenika vlasti i da KAP nije prodat da bi se obezbijedio nastavak proizvodnje, jer da se to željelo Vlada bi postupila po zaključcima Skupštine Crne Gore pa bi uradila studiju dugoročne održivosti aluminijske poroizvodnje.

On smatra da je u pitanju pokušaj da se zatrpaju ogromne neregularnosti koje su državu koštale više stotina miliona, a ukupnu privredu i ekonomiju Crne Gore u posljednjoj deceniji što kroz direktne gubitke - što kroz izgubljenu dobit, sigurno i blizu dvije milijarde dolara

Bonus video: