Projekat "Bike Tivat" održava se na mišiće: Italijani uzeli novac i pobjegli

Tinejdžeri lome bicikla i korpe, cijepaju sjedišta, buše gume, uništavaju stubiće i čitače elektronskih kartica
74 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2014. 17:18h

Pionirski projekat u Crnoj Gori, uvođenje javnog biciklističkog saobraćaja u Tivtu - „Bike Tivat“, dvije godine nakon pokretanja, sveo se na samo trećinu prvobitno instaliranih kapaciteta.

Zbog vandala te nesavjesnog odnosa italijanskog partnera u projektu - konzorcijuma DFS, trenutno saobraća samo 11 bicikala za iznajmljivanje, od 36 koliko ih je bilo na startu u julu 2012.

U petak je nastao i ozbiljan kvar na stanici za iznajmljivanje kod crkve Svetog Roka na rivi u Donjoj Lastvi, tako da je i ta lokacija na duže van upotrebe, nakon one kod parka Ivovića, takođe u Donjoj Lastvi.

Od šest stanica za iznajmljivanje, rade samo tri jer je i punkt na Pakovu, u marini Kalimanj, privremeno van upotrebe. Tivatsko Komunalno preduzeće kojem je povjereno održavanje sistema, kako kaže tehnički direktor Tonko Lukšić, ulaže maksimum napora.

„Problem je vandalizam, odnosno destrukcija pojedinaca koji uništavaju i oštećuju bicikle i bazne stanice za iznajmljivanje. Kako navode svjedoci većinom su to tinejdžeri koji lome bicikla, cijepaju sjedišta, buše gume, lome korpe na biciklima, uništavaju stubiće i čitače elektronskih kartica.

Ovakvim ponašanjem nanosi se velika materijalna šteta“, kaže Lukšić za „Vijesti“. Pored toga, isporučioci opreme iz italijanskog konzorcijuma „DFS Engineering“ i firme „Bicincitta“, praktično su prekinuli svaki kontakt sa Tivćanima nakon što su postavili sistem što ga je 2012, kao donaciju vrijednu preko 100 hiljada eura, finansiralo italijansko Ministarstvo zaštite životne sredine.

„Čim su dobili pare i implementirali sistem, prestali su da komuniciraju. Njihove tehničke pomoći praktično nema i sve je na nama da se snalazimo i „na mišiće“ održavamo projekat.

Jako je nekorektno i za mene iznenađujuće neposlovan odnos,“ kaže Lukšić dodajući da je problematična isporuka rezervnih djelova iz Italije, a samo upornošću Tivćana, prije par dana je od gašenja sačuvan i web sajt projekta na adresi www.biketivat.com.

Od 36 sada u upotrebi samo 11 bicikala

Sekretarka za saobraćaj i komunalno stambene poslove Opštine Tivat Zorica Gverović kaže da je uz sve probleme i teškoće, „Bike Tivat“ pokazao odlične rezultate na planu pospješivanja zdravih stilova života, smanjenja gužvi i promocije Tivta kao grada koji drži do zaštite životne sredine.

Lokalna uprava je uložila velike napore i da reorganizuje kompletan sistem saobraćaja u centru, pa je u nekoliko glavnih tivatskih ulica uvela i iscrtala nekoliko kilometara biciklističkih staza.

„U Tivtu je registrovano preko 5,2 hiljade vozila. Onda je jasno koliko je ovaj projekat za nas značajan i zbog čega od njega nećemo odustati“, istakla je Gverović dodajući da je sistem u prvoj godini rada imao 300 korisnika koji su uzeli elektronske kartice za upotrebu bicikala, a trenutno ima 406 registrovanih korisnika.

Gverović takođe ne krije razočaranje indolentnošću italijanskih partnera. Ona naglašava da će posao revitalizacije sistema „Bike Tivat“ stoga vjerovatno biti povjeren drugoj stranoj firmi, a svemu će se pristupiti kroz IPA program prekogranične saradnje Tivta sa Opštinom Konavle u razvoju turizma specijalnih interesa „SUD SIT“.

„Za taj projekat dobili smo podršku IPA fondova. Planirano je da se izgrade još dvije stanice za iznamljivanje bicikala i revitalizuje šest postojećih“, te urede nove biciklističke staze. Pregovori sa novim izvođačem su već u toku“, obećava Gverović.

U “Arsenalu ” imali bicikla

U bivšem vojnom brodogradili štu Arsenal, prije više od 20 godina, postojalo je nekoliko desetina bicikala, koja su bila na raspolaganju poslovođama, šefovima i radnicima tog preduzeća da se besplatno prevoze između radionica i svih ostalih objekata Arsenala, koji se prostirao na čak 24 hektara površine.

Dio tih bicikala koristio se i van kruga Arsenala, da bi na kraju vožnji uvijek bio uredno vraćen na odgovarajuća mjesta unutar tivatskog vojnog brodogradilišta.

Svečana vrpca presječena 7. jula prije dvije godine

Svečanu vrpcu pred stanicom za iznajmljivanje bicikala na gradskoj rivi Pine, čime je ozvaničen početak rada cijelog sistema “Bike Tivat”, presjekli su 7. jula 2012. tadašnji gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš i bivši zamjenik ambasadora Italije u Crnoj Gori Mikele Misto koji su onda i prvi sjeli na bicikla i provozali se do stanice u lučici Kalimanj.

Tada je u funkciju stavljeno šest automatskih stanica za iznajmljivanje bicikala, svaka sa po šest bicikala i odgovarajućim rampama iz kojih se bicikla oslobađaju upotrebom posebnih elektronskih kartica koje se građanima Tivta i turistima prodaju u Turističkoj organizaciji Tivat, hotelima “Pine” i “Palm” te online na posebnom sajtu www.biketivat.com .

Tivćani su mogli da kupe korisničku pretplatnu kartu u iznosu od 3 eura, koja će se dopunjavati sa 5 eura kredita.

Prvih pola sata vožnje je besplatno, a od 30-60 minuta ko r i šćenja bicikla naplaćuje se 30 centi. Za iznajmljivanje bicikla na period od 60 do 90 minuta, tarifa je 50 centi, a preko 90 minuta košta 1 euro. Za turiste su namijenjene jednodnevne karte po cijeni od 5 eura, vikend paketi, koji će se plaćati 8, a sedmični 30 eura, s tim da je maksimalna vožnja četiri sata.

Galerija

Bonus video: