Turistička inspekcija zapečatila 13 objekata

U jednom slučaju je, kako je istaknuto, podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka
80 pregleda 1 komentar(a)
ekonomija, računi, biznis, Foto: Gfcaccounting.com
ekonomija, računi, biznis, Foto: Gfcaccounting.com
Ažurirano: 15.07.2014. 11:55h

Turistička inspekcija je u junu obavila 931 inspekcijski pregled, u kojima je utvrdila 588 nepravilnosti za čije otklanjanje je doneseno 29 rješenja, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

"U 36 slučajeva su donesena rješenja o zabrani rada, od čega je 13 objekata zapečaćeno. Za počinjene prekršaje izdato je 347 prekršajnih naloga kojima je izrečeno 118,45 hiljada eura novčanih kazni", rekli su predstavnici Uprave agenciji Mina-busienss.

U jednom slučaju je, kako su dodali, podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz Uprave su saopštili da su po osnovu svake prijave, inspektori obavili inspekcijski pregled, utvrdili činjenično stanje i preduzeli zakonom utvrdjene mjere i radnje.

"Početak ljetnje turističke sezone karakteriše pojačani inspekcijski nadzor kod subjekata koji obavljaju turističku i ugostiteljsku djelatnost, kako u primorskim opštinama i opštinama na sjeveru Crne Gore", rekli su iz Uprave.

U ugostiteljstvu 345 nepravilnosti

Prioritet u pojačanom nadzoru Turističke inspekcije je suzbijanje sive ekonomije i zaštita korisnika usluga.

Iz Uprave su kazali da je iz oblasti ugostiteljstva utvrđeno ukupno 345 nepravilnosti koje su se odnosile na neposjedovanje odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, neizdavanje fiskalnih računa, neposjedovanje cjenovnika usluga, usluživanje proizvoda bez deklaracije i neisticanje oznake propisane vrste objekta.

"Obavljen je i nadzor privatnog smještaja i po tom osnovu je obavljeno 18 inspekcijskih pregleda, donijeto 11 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i izdato 18 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 2,65 hiljada eura", precizirali su iz Uprave.

Turistička inspekcija je u junu obavljala i inspekcijske preglede subjekata koji obavljaju turističku djelatnost kao što su turističke i rent-a-car agencije i usluge na kupalištima.

"Neke od neprvilnosti koje su tom prilikom utvrđenesu neposjedovanje odobrenja za obavljanje djelatnosti, neizdavanje fiskalnih računa, neosiguravanje putnika od posledica nesrećnog slučaja i neoslobođenost polovine plaže od plažnog mobilijara", naveli su iz Uprave.

Početak ljetnje sezone, kako su dodali, karakteriše i nadzor subjekata koji pružaju usluge raftinga.

"U toj oblasti je obavljeno 23 pregleda i utvrđeno je da određeni broj subjekata obavlja djelatnost bez odobrenja za rad, pa su inspektori izdali 13 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti", saopštili su iz Uprave.

Pojačan nadzor turističkih agencija

U junu je obavljen i pojačani nadzor turističkih agencija, koje prihvataju putnike i prodaju izletničke programe u luci Kotor, pa je po osnovu toga obavljeno 11 inspekcijskih pregleda, a izdata su i dva rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti.

"Izdato je i pet prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 5,45 hiljada eura i podnijet je jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka", kazali su iz Uprave.

Turistička inspekcija će, prema riječima njenih predstavnika, nastaviti sa intezivnim aktivnostima kako bi se zaštitio legalni promet usluga na polju ugostiteljske i turističke djelatnosti, što se direktno odražava na atraktivnost Crne Gore kao turističke desinacije.

Bonus video: