„Bijelu” čiste od zaposlenih

U Bijeloj je sada 446 zaposlenih, a manje nego prethodne godine, jer je uz sporazum 50 radnika dobilo otpremnine i prestao im je radni odnos
2 komentar(a)
Brodogradilište Bijela, Foto: Arhiva "Vijesti"
Brodogradilište Bijela, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.07.2014. 17:36h

Vlada je odobrila da se za otpremnine zaposlenih u Jadranskom brodogradilištu Bijela (JBB), koji su sa rukovodstvom kompanije postigli dogovor o dobrovoljnom odlasku kao i za isplatu zaostalih doprinosa, obezbijedi ukupno 951.506 eura.

To je urađeno u susret novom pokušaju prodaje JBB. U Bijeloj je sada 446 zaposlenih, a manje nego prethodne godine, jer je uz sporazum 50 radnika dobilo otpremnine i prestao im je radni odnos.

Za to je obezbijeđeno 686.500 eura. U drugom krugu rješavanja viška zaposlenih otpremnine će dobiti još 49 zaposlenih za što je Vlada odobrila 724.000 eura.

“Tražićemo da se u ugovoru sa budućim vlasnikom preciziraju uslovi rada, otpremnine za one koji budu tehnološki višak, ali i za radnike koji ostanu da rade, a nakon nekog vremena budu proglašeni prekobrojnim”, rekao je Gligo Tomanović, predsjednik Sindikata radnika JBB, poručujući da bez saglasnosti sindikata JBB nema prodaje. Do sada su bila četiri bezuspješna tendera za Brodogradiliše. Predstoji prodaja imovine preko restrukturiranja kroz stečaj.

Bonus video: