Poreska uprava: Naplaćeno 433,52 miliona eura poreskih prihoda

Iz PU su rekli da je, kada je riječ o naplati poreza na dobit preduzeća, neto naplata u prvih šest mjeseci iznosila 31,33 miliona eura
0 komentar(a)
Novac, Kasa, PDV, Porez, Foto: Shutterstock
Novac, Kasa, PDV, Porez, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.07.2014. 13:50h

Poreska uprava (PU) je u prvih šest mjeseci ostvarila naplatu poreskih prihoda u neto iznosu od 433,52 miliona eura, što je 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz PU je saopšteno da je u poređenju sa onim što je planirano Zakonom o budžetu naplaćeno deset odsto odnosno 39,5 miliona eura više prihoda.

U periodu od januara do juna naročito je značajna naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 83,12 miliona eura u neto iznosu, što je 24 odsto više u odnosu na plan budžeta, odnosno čak 45 odsto više nego u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom.

"Trend rasta naplate rezultat je intenzivnih i koordinisanih aktivnosti inspekcijskih službi i filijala za naplatu na suzbijanju sive ekonomije i povećanju poreske discipline u oblasti evidentiranja prometa preko fiskalnih registar kasa, odnosno prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza", objasnili su iz PU.

Iz PU su rekli da je, kada je riječ o naplati poreza na dobit preduzeća, neto naplata u prvih šest mjeseci iznosila 31,33 miliona eura , što je na nivou plana za ovaj period, odnosno devet odsto više nego za prvu polovinu prošle godine.

"Trend rasta naplate poreskih prihoda nastavljen je i s početkom turističke sezone, pa je u junu naplaćen neto iznos od 79,48 miliona EUR, što je devet odsto više u odnosu na plan budžeta, odnosno 14 odsto više nego u uporednom periodu", rekli su iz PU.

Poreska uprava, kako se zaključuje, pored naplate tekućih obaveza, posebnu pažnju posvećuje i aktivnostima na smanjenju poreskog duga.

Za naplatu zaostalih potraživanja koriste se svi zakonom dostupni mehanizmi, kroz blokade računa obveznika, kao i stavljanje zabilježbe i hipoteke na nepokretnu imovinu.

Bonus video: