Pobjedi blokiran račun za 580.000 eura

Branko Vujović kazao da je jedno od rješenja programirani stečaj i novi tender za privatizaciju državnog preduzeća
0 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Zoran Đurić
Pobjeda, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.07.2014. 06:55h

Račun izdavačkog preduzeća Pobjeda je blokiran zbog dugovanja. Direktor državnog lista “Pobjeda” Lav Lajović potvrdio je “Vijestima” da je bankovni račun tog preduzeća blokiran već 20 dana zbog duga Sosijete ženeral banci.

On je rekao da je to urađeno zbog duga za kredit koji je uzet 2009. godine od 1,5 miliona eura. Potvrdio je i da nije prvi put da se zbog tog kredita nalaze u istoj situaciji.

“Dospjelo dugovanje je 580.000 eura. Ne bih komentarisao da li ima naznaka da će biti riješeno, jer to pitanje spada u poslovnu tajnu preduzeća i o tome ne bih mogao ništa više da kažem”, istakao je Lajović.

Jedan od načina da se to pitanje riješi je uvođenje programiranog stečaja što bi, prema mišljenju predsjednika tenderske komisije Branka Vujovića, trebalo uraditi što prije.

“U “Pobjedi” je stanje takvo da se nešto hitno mora uraditi. Finansijski pokazatelji su takvi da više ne može da se čeka. Mislim da bi trebalo uvesti programirani stečaj, sagledati kakvo je stanje i utvrditi šta se može ponuditi potencijalnom kupcu većinskog paketa akcija”, rekao je Vujović.

On je najavio da će Tenderska komisija do jeseni pripremiti dokumentaciju za novi pokušaj privatizacije “Pobjede”.

Ona sada nije na listi preduzeća koja treba privatizovati.

“Tek treba da vidimo koji će model biti ponuđen. Treba utvrditi bilanse stanja i obaveza, šta je predmet prodaje i šta zapravo dobija budući kupac. Zgrada Pobjede je u vlasništvu države, treba vidjeti i kako se to može riješiti i koliko je zapravo učešće države u tom preduzeću. Treba pristupiti privatizaciji na način koji je prihvatljiv investitoru”, istakao je on.

Država, u čijem je vlasništvu 86 odsto preduzeća, pokušavala je da proda Pobjedu ali je zbog dugovanja od kupovine odustao njemački WAZ, a kreditna zaduženost je bila problem i sarajevskom Avazu.

Pregovori sa Avazom su trajali duže od godinu. Taj pokušaj privatizacije je i formalno proglašen neuspjelim u martu prošle godine.

Novi pokušaj privatizacije najavio je i premijer Milo Đukanović na prošlonedjeljnom sastanku sa predstavnicima OEBS. Prema izvještaju sa kraja marta, kapital kompanije je procijenjen na minus osam miliona eura.

Akumulirani gubitak je 26,23 miliona.

Bonus video: