Kompanija Merkur tvrdi: Marović nam uzima hotel "Mogren" da ga proda

Hotel godinu nema odobrenje za rad koje izdaje Ministarstvo turizma. Sa Budvanskom rivijerom spor o dugu za zakup
173 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2014. 19:48h

Hotel Mogren mogao bi narednih dana da bude zapečaćen nakon što su propali pregovori između Merkur sistema i državne Hotelske grupe Budvanska rivijera.

Turistička inspekcija zatražila je i asistenciju policije. Iz Merkur sistema, koji je hotelom do sada upravljao kao zakupac, saopšteno je da je jedini razlog angažovanja policije “zaštita lika i djela članova Borda direktora Budvanske rivijere na čelu sa njegovim predsjednikom Svetozarom Marovićem, od pokušaja radnika da zaštite svoje i interese svoje porodice”.

Iz Merkura su naveli i da je „očigledna namjera Borda direktora da se hotel nasilno preuzme, a zatim proda njima znanom partneru“.

"To što će veliki broj radnika sa članovima svojih porodica ostati bez egzistencije i što će hotel ostati zatvoren tokom turističke sezone, za njih nema važnosti, niti ekonomske, niti moralne“, saopšteno je iz Merkur sistema biznismena Milana Mrvaljevića.

Turistički inspektor je uz asistenciju interventne jedinice prije osam dana pokušao da zatvori hotel na osnovu rješenja Uprave za inspekcijske poslove.

Svetozar Marović

Tada je dato osam dana Merkuru da dostaviti odobrenje za rad, koje mu Ministarstvo turizma već punu godinu nije izdalo. Inspekcija je i u novembru pokušala da zapečati hotel, ali je to spriječilo 80 radnika Merkura koji su se zatvorili u hotel.

Između dvije kompanije vodi se nekoliko sporova pred sudovima u vezi sa ovim hotelom, oko toga da li je i kada zakup istekao i ko koga treba da obešteti.

Iz Merkur sistema juče su naveli šta su sve predložili hotelskoj grupi da bi se napravio ugovor i sporazumno napustili hotel 1. novembra.

Zamjenik izvršnog direktora HG "Budvanska rivijera" Ljubo Rađenović kazao je da nijedan od 57 zaposlenih Mogrenu neće ostati bez posla

Pravni zastupnik Budvanske rivijere Vanja Mugoša uvjeren je da će Uprava za inspekcijske poslove pokazati da niko u Crnoj Gori ne može raditi protivzakonito i bez odobrenja za rad.

“Budvanska rivijera je ponudila da se izda u zakup Mogren izuzimajući prostorije počasnog konzulata Republike Austrije. Merkur, Merkur sistem i Merkur Evropa su predložili da zakupac hotela za sljedeća četiri mjeseca bude kompanija “Montenegro Flight“, što je Budvanska rivijera prihvatila. Odustali su od potpisivanja ugovora zbog potpuno drugih razloga od onih koje navode, a to je što je od njih traženo da vrate hotel Budvanskoj rivijeri, pa onda da ga Hotelska grupa preda novom zakupcu”, istakao je Mugoša.

On je kazao da se Merkur obavezao da će vratiti svu imovinu hotela nakon isteka zakupa prema popisu koji je tada sačinjen i da je zbog toga neosnovan zahtjev o prebijanju iznosa zakupa sa vrijednošću imovine.

Mugoša smatra da ti zahtjevi predstavlja samo pokušaj da odlože pečaćenje hotela.

“Merkur, ni oni koji su nastavili korišćenje hotela nakon njega, nemaju prava na povraćaj uloženih sredstava“, kazao je Mugoša.

Iz Merkura zlonamjerni, gubiće sporove

Zahtjev da se odredi nezavisna revizorska kuća nije mogao biti prihaćen, poručuje Mugoša, jer se time duboko zadire u sporove koji se vode pred Privrednim sudom u Podgorici.

"I ako HG Budvanska rivijera uspije u sporovima, nažalost, ona neće moći da naplati svoja potraživanja. Tvrdnje Merkur sistema da je pitanje da li će HG Budvanska rivijera postojati kada oni dobiju predmete je zlonamjerna i neosnovana iz prostog razloga što je HG Budvanska rivijera kompanija koja posjeduje imovinu koja u ovom trenutku i bez hotela Mogren vrijedi više od 100 miliona eura”, rekao je Mugoša.

On je poručio da se iz Merkura ne sjekiraju previše, jer neće dobiti nijedan od sporova koje vode protiv Budvanske.

“Oni su toga svjesni pa pokušavaju da nastave sa nezakonitim držanjem hotela”, kazao je Mugoša.

Rađenović: Nijedan od 57 radnika neće ostati bez posla

Zamjenik izvršnog direktora HG "Budvanska rivijera" Ljubo Rađenović kazao je da nijedan od 57 zaposlenih Mogrenu neće ostati bez posla.

"Ono što je sigurno - Budvanska rivijera je uvijek vodila računa o svojim zaposlenima. Nijedan od 57 radnika neće ostati bez zaposlenja u hotelu ukoliko ispunjava uslove koje su predviđene sistematizacijom i opisom radnih mjesta u hotelu Mogren, kojim upravlja Budvanska rivijera. Ti zaposleni, ukoliko nakon potrebnih treninga i obuka ispune sve propisane mjere i odgovore zahtjevima koje uvodi novi ekološki i standardi u bezbjednosti hrane (HACCP i ISO 22000), biće, u svakom slučaju, dio kolektiva Budvanska rivijera“, kazao je Rađenović “Vijestima”.

Galerija

Bonus video: