Reakcije povom odluke sa Kipra o KAP-u: Prvo vidjeti šta piše u presudi

Đukanović siguran da presuda nije obavezujuća za Crnu Goru i da je stečajna uprava radila po zakonu, Rakočević je još nije dobio
54 pregleda 5 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.07.2014. 18:24h

Stečajni sudija za Kombinat aluminijuma Dragan Rakočević juče je “Vijestima” kazao da nije dobio nikakvu presudu suda sa Kipra u vezi sa KAP-om niti zvanične informacije o njoj.

“Znam samo ono što je objavljeno u medijima. Dok ne dobijem zvaničnu presudu ne mogu komentarisati ništa u vezi sa tim”, kazao je Rakočević.

Iz kompanije CEAC, koja je bila suvlasnik KAP-a i njime upravljala od 2005. do uvođenja stečaja u julu prošle godine, prije dva dana su saopštili da je Okružni sud u Nikoziji na njihov zahtjev zabranio transakcije sa imovinom KAP-a, uključujući i prodaju fabrike kompaniji Uniprom.

Premijer Milo Đukanović juče je kazao da Crna Gora nema razloga da brine u vezi sa rješenjem kiparskog suda jer se stečajni postupak vodi u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom.

“Prema onome što su tumačenja pravnika koje sam do sada konsultovao, apsolutno je naše ovlašćenje da realizujemo proces u Crnoj Gori, u skladu sa našim zakonodavstvom i Zakonom o stečaju”, rekao je juče Đukanović.

Advokat Aleksandar Đurišić kazao je “Vijestima” da je rano govoriti o mogućim uticajima te presude.

“Dok god se ne dostavi za sada virtuelno rješenje sa Kipra, ne može se govoriti o bilo kakvim obavezama osim ako neko vjeruje pisanim izjavama menadžemata virtuelnih firmi. Takođe, i nakon pribavljanja tog dokumenta potrebno je precizirati novodne sporazume na koje se taj menadžment poziva. Zavisno od tih činjenica, ako su uopšte pretpostavke tačne, moguće je uključiti se u taj navodni spor, a imajući u vidu da je pravosuđe na Kipru, kao bivše britanske kolonije jako slično sistemu Velike Britanije, žalba je moguća čak u nekim slučajevima i nakon proteka roka od dvije godine, što procjenjuje sudija u konkretnom slučaju”, kazao je Đurišić.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić smatra da nijedan strani sud ne može zabraniti sprovođenje stečajnog postupka i prodaju imovine KAP-a, jer je nakon otvaranja stečaja za sve sporove postao nadležan podgorički Privredni sud.

Iz CEAC-a, koji pripada En plus grupi ruskog milijardera Olega Deripaske i koji je registrovan na Kipru, saopšteno je prije dva dana da će ovu presudu dostaviti vlastima u Crnoj Gori. Oni tvrde da je ova presuda obavezujuća za crnogorsku vlast i da proces prodaje mora biti prekinut.

Vlada se ne glaska sindikatima

Sindikati u KAP-u juče nijesu dobili nikakav odgovor iz Vlade ili Uniproma, nakon što su odbili njihove ponude o otpremninama i uslovima rada.

Sindikati očekuju da bi odgovore trebalo da dobiju danas, jer sjutra ističe rok Unipromu da uplati 28 miliona i preuzme fabriku. U suprotnom bi moglo da bude i protesta. Vlada je ponudila otpremnine u prosjeku od 14.000, dok radnici traže 20.000. Iz Uniproma su najavili da će radnike angažovati na određeno preko agencija za posredovanje, što su sindikati odbili.

Bonus video: