Ko bude gradio drugi blok TE Pljevlja, treba da odradi i toplifikaciju grada

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić nedavno je izjavio da će se uporedo sa izgradnjom drugog bloka TE realizovati projekat toplifikacije
2 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.07.2014. 19:21h

Prilikom odabira najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju drugog bloka pljevljske termoelektrane (TE) Vlada mora uzeti u obzir interes Opštine Pljevlja da budući partner uradi toplifikaciju grada i da blok gradi uz primjenu najvećih ekoloških standarda. To je poručeno iz regionalne kancelarije Arhus centra čije je sjedište u Pljevljima.

“Ministar ekonomije Vladimir Kavarić nedavno je izjavio da će se uporedo sa izgradnjom drugog bloka TE realizovati projekat toplifikacije. Građani Pljevalja očekuju da će se tokom investicionih radova na drugom bloku TE uporedo uraditi i toplifikacija grada, a ne samo obezbijediti toplotni izvori u okviru novog bloka”, poručili su iz te NVO. U trci za gradnju TE ostale su češka Škoda i dvije kineske Hubei i CMEC.

Kavarić je izjavio da se početak realizacije projekta očekuje u ovoj godini.

U Arhus centru podsjećaju da su ponuđači povećali cijenu gradnje. Na startu je Hubei Power China procijenila trošak projekta na 269,2 miliona eura.

“Kineski CMEC na 210,5, a češka Škoda na 329,5 miliona eura. Te 3 kompanije su ostale na “kratkoj” listi i zatraženo je da ponovo podnesu ponude. Hubei je finalnu ponudu uvećao za 2,9 odsto na 277 miliona, Škoda za 8,3 odsto ili 356,7 miliona, dok je CMEC promijenio predračun uvećavajući ga za čak 32 odsto odnosno na 278 miliona eura. Zašto je EPCG odnosno komisija prihvatila ponudu CMEC-a u novembru prošle godine po cijeni za koju se sada vidi da je bila neadekvatna i da je bila data samo da bi se dobio posao. To se jasno da zaključiti jer je takva ponuda u međuvremenu uvećana za trećinu ukupne cijene”, pitaju iz Arhus centra. Upozoravaju Vladu da ne zanemari skriveni trošak osiguranja kredita. “Krediti se osiguravaju da pokriju rizike projekta i države koja kredit uzima. Taj rizik u slučaju CG, Češka očigledno ocjenjuje kao izuzetno veliki. Škoda je, trošak osiguranja, uvećala sa 12 odsto na teorijskih 20, dok kinesko osiguranje iznosi 6 do 7 odsto. U slučaju Škode, ovako visoko osiguranje uvećalo bi trošak gradnje iznad 400 miliona eura”, saopštili su iz regionalnog Arhus centra u Pljevljima.

Bonus video: