Kavarić: Nova politika i legislativa privlače investitore

„Sporazum bi trebalo da doprinese stvaranju boljih uslova za investiranje na sjeveru Crne Gore, a samim tim i obezbjeđenju kvalitetnijih uslova za život“
1 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Boris Pejović
Vladimir Kavarić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.07.2014. 16:55h

Predstavnici Ministarstva ekonomije i Programa UN za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori potpisali su danas Sporazum o zajedničkom finansiranju projekta Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u upravljanju i promociji biznis zona, koji bi trebalo da doprinese privlačenju stranih investicija.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, kazao je da je osnovni cilj projekta privlačenje stranih investicija i pojednostavljenje procesa uspostavljanja i upravljanja biznis zonama u lokalnim samoupravama u Crnoj Gori.

„Sporazum bi trebalo da doprinese stvaranju boljih uslova za investiranje na sjeveru Crne Gore, a samim tim i obezbjeđenju kvalitetnijih uslova za život“, rekao je Kavarić prije potpisivanja Sporazuma.

On je dodao da je za sprovođenje aktivnosti predviđenih projektom neophodno angažovanje eksperata, dok se realizacija projektnih zadataka očekuje u prvoj polovini naredne godine.

„Najznačajniji rezultat projekta biće uspostavljanje nove investicione politike i legislative koja će imati za cilj privlačenje novih investitora, stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta i dodatnih podsticaja za strane ulagače u Crnoj Gori“, naveo je Kavarić.

On je saopštio da će se realizacijom projekta stvoriti mahanizmi direktnog podsticaja investitorima u dijelu generisanja novih radnih mjesta i razvoja industrije.

„Riječ je o pilot projektu, s obzirom na to da u narednom periodu planiramo da apliciramo za značajnija sredstva koja bi se koristila za još obuhvatnije aktivnosti privlačenja investicija na lokalnom nivou“, kazao je Kavarić.

On je dodao da su u cilju prevazilaženja regionalnih ekonomskih razlika, programom obuhvaćene opštine sjevernog i centralnog regiona, koje su prethodno proglasile biznis zone otvorenim za ulaganja. To su Nikšić, Berane, Bijelo Polje, Kolašin i Mojkovac.

Predstavnik Programa UN za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Rastislav Vrbenski, saopštio je da je potpisivanjem Sporazuma ozvaničen početak realizacije projekta u pet manje razvijenih opština centalnog i sjevernog regiona Crne Gore.

“Za UNDP ovaj projekat predstavlja nastavak aktivnosti u cilju smanjenja regionalnih razlika i povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori. Projektne aktivnosti se nadovezuju na krajnju podršku UNDP-a Vladi, koja se odnosi na pripremu strateškog, radnog i institucionalnog okvira za ujednačeni regionalni razvoj”, rekao je Vrbenski.

On je dodao da bi projekat trebalo da pomogne opštinama koje su proglasile biznis zone u njihovom sistematičnom upravljanju i promociji. Projekat će biti usmjeren na jačanje kapaciteta kadra za upravljanje biznis zonama, postizanja standardnog načina za ohrabrenje njihovog razvoja i promociju ponude odabranih biznis zona.

Vrbenski je podsjetio da se Crna Gora, prema izvještajima Svjetske banke (SB) i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), nalazi u samom vrhu zemalja regiona koje vode dobru politiku stvaranja investicionog ambijenta.

On je dodao da bi, u skladu sa preporukama SB i OECD-a, Crna Gora trebalo da radi na unaprijeđenju veze između lokalnih preduzeća i potencijalnih investitora, kao i obezbjeđenju lakših i transparentnijih administrativnih procedura neophodih za otpočinjanje biznisa.

“Ovaj projekat bi trebalo da doprinese da se bolje odgovori izazovima, ali i da bude osnov za nadogradnju politike upravljanja biznis zonama i investicijama na lokalnom nivou”, saopštio je Vrbenski.

Ministarstvo ekonomije i UNDP u Crnoj Gori su, u skladu sa Programom podsticaja razvoja biznisa koji je Vlada usvojila 2012. godine, pokrenuli projekat Jačanja kapaciteta lokalnih samouprava u upravljanju i promociji biznis zona.

Ministarstvo i UNDP će taj projekat zajednički realizovati do aprila naredne godine.

Bonus video: