Sindikat KAP-a: Nema preuzimanja fabrike bez dogovora sa nama

„Za vikend smo organizovali zborove i jutros smo napravili zajednički zbor dva sindikata i zaposlenih i došli do zajedničkih zaključaka"
71 pregleda 10 komentar(a)
Rade Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Rade Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.07.2014. 14:33h

Radnici Kombinata aluminijuma (KAP) okupljeni u dvije sindikalne organizacije, ostavili su Vladi i novom vlasniku, kompaniji Uniprom, rok do srijede da odgovore na pet njihovih zahtjeva, nakon čega će dogovoriti dalje korake.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić, kazao je da je Vlada u petak dostavila radnicima ponudu socijalnog programa, a vlasnik Uniproma Veselin Pejović uslove pod kojima bi radili zaposleni koji ostanu u fabrici.

„Za vikend smo organizovali zborove i jutros smo napravili zajednički zbor dva sindikata i zaposlenih i došli do zajedničkih zaključaka. Jedan od njih je da socijalni program koji nam je ponudila Vlada nije prihvatljiv za radnike KAP-a i da je mnogo manji nego što smo očekivali“, rekao je Krivokapić na konferenciji za novinare.

On je dodao da su uputili dopis Ministarstvu ekonomije i predsjedniku Vlade, Milu Đukanoviću da koriguju ponuđeni socijalni program i da se približe zahtjevima radnika.

„Tražili smo od Ministarstva ekonomije da obezbijedi sredstva za uplatu beneficiranog i redovnog radnog staža i da svaki radnik iz KAP-a izađe tek onda kada mu bude uplaćen socijalni program“, saopštio je Krivokapić.

On je dodao da im je Pejović ponudio da u budućnosti u KAP-u radi 550 zaposlenih, da plate ostanu na sadašnjem nivou, a da se radni odnos zasniva kod Agencije za ustupanje radnika, a ne kod novog vlasnika.

Pejović je, prema riječima Krivokapića, ponudio i da uslovi pod kojima će radnici raditi neće biti kao do sada, nego će biti u četvorobrigadnom radnom sistemu, a ne petobrigadnom.

„To znači da će ljudi automatski raditi tri četiri dana više nego do sada, za iste plate“, tvrdi Krivokapić.

On je dodao da su Pejoviću uputili jasan dopis da je za njih neprihvatljivo da budu zaposleni preko Agencije i da traže isključivo rad i radni odnos kod novog vlasnika.

„Neprihvatljivo je za nas da se mijenjaju uslovi pod kojima radimo, jer se u KAP-u ništa ne mijenja osim vlasnika. Tražimo da se u narednih nekoliko mjeseci, tačnije do 1. novembra, potpiše kolektivni ugovor sa novim vlasnikom, jer nam do tada važi socijalni program“, rekao je Krivokapić.

Iza zahtjeva upućenih Vladi i Pejoviću, kako je saopštio Krivokapić, stoji svih 720 radnika.

„Nijedan radnik nije izrazio želju da ostane u KAP-u, a da bude zaposlen preko Agencije i nijedan radnik ne želi da izgubi prava koja je imao do sada“, poručio je Krivokapić.

On je dodao da nema preuzimanja KAP-a dok novi vlasnik ne sjedne sa sindikatom i dogovori se.

„Ovo izbjegavanje razgovora mogli smo da tolerišemo zauzetošću novog vlasnika da nađe partnere. Sada više te tolerancije nema“, poručio je Krivokapić.

Predsjednik Sindikata KAP-a, Sandra Obradović, ocijenila je da je socijalni program koji je Vlada ponudila izuzetno nizak.

„Vlada za 720 porodica mora da nađe načina da isplati taj prosjek koji su oba sindikata i zaposleni tražili, a to je oko 20 hiljada EUR“, rekla je Obradović.

Ona je kazala i da uslovi rada, po zakonu, moraju biti nepromijenjeni.

„Tačno je da novi vlasnik počinje od nule, ali radna mjesta i radnici su potpuno isti“, dodala je Obradović.

Ona je, komentarišući agencijsko zapošljavanje, saopštila da to znači privremeno ustupanje radnika a ne trajno.

„Privremeno ustupanje radnika znači da je novom vlasniku za privremene poslove potreban određeni broj radnika za privremeni angažman. Kao kod Plantaža kad imamo sezonu berbi breskvi i grožđa pa su ima za ta dva ili tri mjeseca potrebni radnici za privremeno angažovanje. Oni se obraćaju Agenciji i ona može da ustupi radnike“, saopštila je Obradović.

Ona je poručila da nijedno radno mjesto u KAP-u nije povremeno niti privremeno, već da su to stalna radna mjesta.

„Prema tome, ne može novi vlasnik svih 550 radnika da angažuje preko Agencije. Ukoliko pređemo na rad preko Agencije poslodavac u svakom trenutku može da da otkaz bilo kojem radniku“, rekla je Obradović.

U tom slučaju, kako je objasnila, zaposleni više neće imati nikakvu zaštitu sindikata jer sindikat kod Agencije nema šta da traži. Obradović je dodala da nema ni kolektivnog ugovora i nikakvih prava.

„Svi će biti u konstantnom strahu da ne naprave nešto čime bi izazvali volju poslodavca da narednog mjeseca ne produži radni angažman“, kazala je Obradović.

Bonus video: