Sindikat KAP-a

Loši uslovi za one koji ostanu u KAP-u, radnici nezadovoljni ponuđenim otpremninama

"Radnici će biti pod konstatnim pritiskom i strahom od mogućeg gubitka posla“, ocijenila je Obradović
74 pregleda 0 komentar(a)
Sandra Obradović, Foto: Zoran Đurić
Sandra Obradović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.07.2014. 11:47h

Predsjednica Sindikata KAP Sandra Obradović saopštila je da je većina radnika nezadovoljna ponuđenim otpremninama čiji je prosjek daleko od traženih 20.000 eura, ali i ponuđenim uslovima rada od strane budućeg poslodavca.

Vlada će u petak odobrila predlog Ministarstva ekonomije da se prekobrojnim radnicima u KAP-u u stečaju ponude otpremnine u iznosima od 6.000 do 18.000 eura.

„Katostrofa će biti zapošljavanje ljudi preko agencije. To znači da će ti radnici biti pod konstatnim pritiskom i strahom od mogućeg gubitka posla. Na taj način suzbiće se potencijalno bilo kakav vid bunta ili otpora prema eventualnim nepravilnostima“, ocijenila je Obradović.

Budući da već od ponedjeljka počinje upisivanje za dobrovoljni odlazak iz kompanije, Obradović smatra da su radnici pod dodatnim pritiskom jer u roku od svega tri dana treba da se izjasne iako nijesu ponuđeni zadovoljavajući uslovi rada niti otpremnine.

U najvećoj radničkoj organizaciji u KAP-u Sindikatu Aluminijuma nezadovoljni su ponuđenim uslovima i otpremninama, ali svoj konačni stav zauzeće tek u ponedjeljak kada svi radnici budu upoznati sa ponuđenim uslovima.

Prema usvojenom Socijalnom programu, otpremnine u visini od 6.000 eura dobiće zaposleni koji imaju do 30 godina života. Otpremnine u visini od 7.000 eura do 13.600 dobiće zaposleni od 31 do 40 godina života, dok će oni od 41 do 50 godina dobiti od 14.000 eura do 17.600 eura. Radnici koji imaju od 51 do 60 godina života dobiće otpremnine od po 18.000 eura, dok će oni od 61 do 66. godine dobiti otpremnine od 7.000 do 16.500.

Cilj ovog Programa je ublažavanje socio–ekonomskih posljedica kod zaposlenih koji će u postupku optimizacije broja zaposlenih KAP-a, Prerade i Kovačnice ostati bez posla, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Ovaj Socijalni program se ne odnosi na radnike koji su po bilo kom osnovu stekli uslov za penziju, kao ni na one koji zasnuju radni odnos kod novih vlasnika KAP-a, Prerade i Kovačnice.

Preporučujemo za Vas