Smart tech povodom odluke ministarstva: Nismo više članica UPIS-a

Podmetanja se pojavila nakon što je naša ponuda na zvaničnom otvaranju od komisije proglašena najboljom, kažu iz Smart Techa
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2014. 17:15h

Povodom teksta “Žugić odbio Džigijevog partnera”, u kojem je navedeno da je Ministarstvo finansija odbilo ponudu kompanije “Smart Tech” za izradu softvera za online nadzor igara na sreću zbog konflikta interesa uz obrazloženje da je ova firma osnivač Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS), reagovao je direktor “Smart Techa” Stevo Boljević.

U tekstu je navedeno da je Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila rješenje Ministarstva, koje mora ponovo vrednovati sve ponude, kao i da UPIS-om rukovode vlasnici Lutrije i Džek pota Branislav-Brano Mićunović i Sava-Džigi Grbović.

Reagovanje Boljevića prenosimo u cijelosti:

“Naša kompanija je jedan od vodećih nezavisnih proizvođača softvera u okruženju, saradnik najvećih privatnih kompanija u Crnoj Gori, državnih institucija i međunarodnih organizacija kao i dobitnik inostranih nagrada za tehnološka unapređenja. Pored ostalog, naša kompanija je autor informacionih sistema za igre na sreću Lutrije Crne Gore (Loto, Monto, kladionice, SP13 ...) od 1999, dakle mnogo prije nego što je 2005.g. država prodala svoj udio u vlasništvu Lutrije Crne Gore. Da su nam se Vaši novinari barem obratili i pružili priliku da iznesemo istinu, saznali biste i dobili dokaze da smo sa Lutrijom Crne Gore sporazumno raskinuli sve poslovne odnose u maju 2012.g.

Dalje, NVO UPIS (Udruženje priređivača igara na sreću) osnovano je 2011.g., u cilju uređivanja djelatnosti priređivanja igara na sreću. U tom NVO udruženju je bilo preko pedeset članova, firmi i organizacija od kojih jedan dio uopšte nisu priređivači igara na sreću i ne čine ga 'partneri' nego uglavnom veoma ozbiljni konkurenti na tržištu. Naša firma jeste bila osnivač pomenute NVO ali smo iz njenog članstva istupili već početkom 2012.g. Od tog trenutka i zvanično nemamo nikakvu komunikaciju sa njenim predstavnicima, niti na bilo koji način učestvujemo ili podržavamo njene aktivnosti. Posebno ističemo da Smart Tech nije član NVO “UPIS”, niti su u UPIS-u članovi partneri, niti je partner sa Lutrijom Crne Gore, a još manje sa pomenutom gospodom i reagujemo jer nam je plasiranjem dezinformacija i zlonamjernim inputiranjem nanesena velika profesionalna šteta.

Da ironija bude veća, mi smo autori i nekoliko manjih softvera za ranije nagradne igre ND Vijesti pa je naslov vašeg teksta mogao i da glasi “Žugić odbio partnera ND Vijesti”.

Podmetanja u pogledu našeg integriteta su se pojavila nakon što je naša ponuda na zvaničnom otvaranju od strane komisije proglašena najboljom, i ona je naravno deplasirana i vjerovatno proizvod nelojalne konkurencije jer nesuvislo zaključivanje da, ako je neko bio osnivač NVO to ga čini potencijalno sumnjivim, konkuriše po bizarnosti najboljim djelovima iz opusa Dušana Kovačevića. Naravno da nadzor nad priređivanjem igara na sreću neće obavljati proizvodjač potpuno otvorenog open source softvera, nego nadležna Uprava za igre na sreću, sva hardverska i komunikaciona platforma će se nalaziti u njenom sjedištu tako da nema govora ni o najmanjoj zloupotrebi jer se sve može lako pratiti i o svemu ostaju elektronski i drugi zapisi.

Kako postupak javne nabavke za razvoj informacionog sistema za nadzor igara na sreću nije sproveden u skladu sa zakonom, Državna komisija za kontrolu javnih nabavki je, postupajući zaista profesionalno po našoj žalbi, dva puta poništila rješenje Ministarstva finansija i valjda je fokus novinarskog interesovanja trebao da bude kako je, ili bolje, zašto je, neki nekompetentni službenik dva puta uzastopno donio nezakonito rješenje a ne da se podmetanjima i etiketiranjem dezavuiše onaj ko je na kršenje zakona ukazao, a glorifikuje onaj ko je postupio nezakonito.

Na kraju, mi nismo lokalni preprodavci inostranih sistema, nego samostalni proizvođači specijalizovanih softvera i naša želja je, a i profesionalni izazov, da na osnovu znanja i dugogodišnjeg iskustva doprinesemo uređenju oblasti igara na sreću u najboljem javnom interesu. Kako smo odlučni da istrajemo uprkos grubim podmetanjima, i pri tom sigurni u pozitivan ishod pomenutog postupka javne nabavke, ponudićemo Ministarstvu finansija obimno unapređenje usko koncipiranog projektnog okvira pomenutog sistema i smatramo da će od toga budžet Crne Gore imati više nego značajnu korist i da će to biti najbolji demanti proizvoljnim etiketiranjima”, navedeno je u reagovanju.

Galerija

Bonus video: