Raspisan novi oglas za Livnicu, početna cijena 1,2 miliona eura

Livnica je nekadašnji pogon nikšićke Željezare, koju je italijanski Gatti kupio 2004. godine, a zatvorio četiri godine kasnije zbog štrajka većine radnika
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2014. 10:02h

Stečajna uprava nikšićke Livnice raspisala je 11. oglas za prodaju cjelokupne imovine kompanije po početnoj cijeni od 1,2 miliona eura, 300.000 nižoj nego na prethodnom.

Zainteresovani za učešće na javnom nadmetanju mogu se prijaviti do 1. septembra do 15 sati.

Pravo učešća na javnom nadmetanju, koje će biti organizovano 5. septembra u podgoričkom Privrednom sudu u 13 sati, imaju domaći i strani građani i preduzeća koja uplate depozit od deset odsto početne prodajne cijene.

Potencijalnim kupcima ponuđena je imovina koja se sastoji od zemljišta, građevinskih objekata, postrojenja i opreme.

Imovina je namijenjena proizvodnji čeličnih odlivaka i izradi modelnih kompleta.

Ponuđača sa najvećom kupoprodajnom cijenom stečajni upravnik će proglasiti za najpovoljnijeg.

Uslovi za održavanje javnog nadmetanja biće ispunjeni ukoliko do predviđenog roka bude dostavljena barem jedna ponuda.

Prijave koje ne budu blagovremeno dostavljene i one sa nepotpunim podacima tretiraće se kao nekvalifikovane.

Sa najpovoljnijem ponuđačem biće zaključen ugovor o kupoprodaji, a prethodno uplaćeni depozit će se uračunati u kupoprodajnu cijenu.

Izabrani ponuđač u slučaju da odustane od kupovine gubi pravo na povraćaj depozita, a stečajni upravnik za kupca može proglasiti drugorangiranog.

Porez na promet, troškove notarskog zapisa i ovjere kao i sve ostale troškove nastale u vezi kupoprodaje snosi kupac.

Učesnicima koji nijesu uspjeli u nadmetanju biće vraćen uplaćeni depozit najkasnije tri dana od izbora najpovoljnijeg ponuđača.

Livnica je nekadašnji pogon nikšićke Željezare, koju je italijanski Gatti kupio 2004. godine, a zatvorio četiri godine kasnije zbog štrajka većine radnika.

U Livnicu je stečaj uveden krajem aprila 2012. godine, a potraživanja od 5,3 miliona prijavilo je 30 povjerilaca.

Prema ranijim pisanjima medija, podgoričkom Privrednom stigla je ponuda nikšićke kompanije Kosanović za kupovinu imovine Livnice u stečaju vrijedna 800.000 eura.

Društvo za otkup sekundarnih sirovina, trgovinu i usluge Kosanović planira, prema ponudi, da u Livnici zaposli 60 radnika.

Prema podacima iz Centralnog registra preduzeća, osnivač i vlasnik nikšićke firme je Zdravko Kosanović. Firma je registrovana za recikliranje sortiranog otpada.

Bonus video: