Piter Mank ponovo u igri za golf terene u Tivtu?

Predsjednik borda direktora „Montepranza“ potvrdio da je posao sa Džonom Gvozdenovićem Kenedijem definitivno propao i najavljuje novi pokušaj
104 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2014. 18:57h

Predsjednik Borda direktora poljoprivredne kompanije „Mointepranzo Bokaprodukt“ iz Tivta Andrija Radman potvrdio je da je ta firma, kao formalni zakupodavac oko 790 hiljada kvadrata zemljišta u blizini tivatskog aerodroma, raskinula Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji golf terena sa kompanijom Boka Grupa britansko-crnogorskog biznismena Džona Gvozdenovića Kenedija i najavio da će Savjet za privatizaciju uskoro dobnijeti odluku kako će se i sa kime taj projekat ponovno pokušati sprovesti.

"Ugovor je automatski rakinut 28.juna, shodno odredbama Aneksda III, jer zakupac – kompanija Boka Golf Development, nije ispunila svoje ugovorene obaveze", kazao je Radman podsjećajući da je ugovor koji je podrazumijevao investiciju od najmanje 115 miliona eura, potpisan oktobra 2012 sa holanskom kompanijom LPGD, a nju je u međuvremenu preuzela Boka Grupa.

"Nažalost, nije došlo do početka realizacije ovog ugovora. Tenderska komisija, Vlada i Savjet za privatizaciju su, cijeneći dosadašnje aktivnosti Boka Grupe, posebno one na promovisabnju projekta golfa u Tivtu i Crne Gore uopšte, do sada u tri navrata pravile anekse ugovora i produžavale partneru rokove za ispunjavanje nekih njegovih obaveza. Posljednji rok za uplatu nešto preko milion eura za ostatak zakupnine za zemljište za prvih osam godina, istekao je 20.juna , a kako se sa investitorom nismo mogli usaglasiti oko sadržaja novog Aneksa IV, ugovor je automatski raskinut po odredbama važećeg Aneksa III iz februara ove godine. Cijenili smo da je to bolje nego da ponovno produžavamo rokove i da na kraju za šest mjeseci, opet konstatujemo da ništa konkretno nije urađeno", obrazložio je Radman.

Sa presa u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Na pitanje "Vijesti" da li je baš sva krivica na strani Boka Grupe, Radman je kazao da "ne bi bilo korektno identifikovati koj je krivac", te da je "ugovorom potpuno precizno bila definisana svačija obaveza i situacija".

"Država sa svoje strane je ispoštovala sve obaveze u potpunosti, dok investitor nije poštovao dinamiku ulaganja. Žao nam je što je do ovoga došlo, ali smo sad tu gdje jesmo i na nadležnim državnim organima je da što prije nađu najefikasniji način valorizacije ovog zemljišta na način predviđen DUP-om „Golf ekonomija", kazao je Radman.

TV Vijesti, Jelena Kulidžan

On je ipak priznao da država Boka Grupi nije dostavila tačan spisak aktivnih sudskih sporova koje Montepranzo, oko dijela zemljišta bivšeg poljoprivrednog dobra, vodi sa građanima kojima je ta zemlja ekspropiisana za njive, a sada je pretvorena u građevinsko zemljište. Taj slučaj kojeg nije bilo na spisku, po riječima Radmana „zbog tehničke omaške“, nedavno je završen pravosnažnom presudom Vrhovnog suda da je oko 2.700 kvadrata zemlje koju je država htjela izdati Kenediju, zapravo vlasništvo porodice Živković.

Pod sporovima je ukupno skoro 270 hiljada kvadrata zemljišta na koje pretenduju privatni valsnici, ali to po riječima Rdaamana nije bilo prepreka za realizaciju ugovora sa Boka Grupom jer je zemlja upisana na Montepranzo, a „ugovor je predviđao da će država, a ne investitor, obeštetiti svakoga ko u sudksom postupku dokaže osnovanost svojih imovinskih potraživanja“.

"Možda je ova situacija sa raskidom ugovor sada i dobra prilika za državu da raščisti te imovinsko-pravne odnose i da u pregovore sa novim partnerom za golf uđe sa još boljih pozicija. Tenderska komisia će u najskorije vrijeme odlučiti što i kako dalje, pravni savjetnici će se izjasniti da li je moguće možda pregovarati sa kompanijom Porto Montenegro koja je 2012 bila drugorangirana na tenderu na kojem je pobijedio LPGD, ili će se najvjerovatnije, ići u rasosivanje novog tendera", istakao je Radman.

On je odrečno odgovorio na pitanje ima li država čija je kompanija „Montepranzo“ većinsko vlansištvo, finansijske snage da sama sagradi golf teren koji je košta više od desetak miliona eura jer se gro-planirane investicije od 115 miliona odnosio na izgrdnju hotela, vila i poslovnih ovbjekata na nekadašnjim njivamna i vinogradima.

"Da smo to mogli sami ne bi ni ulazili u ovu priču. Montepranzo je u takvioj situaciji da nam niko ne bi mogao dati pare za takvu investiciju", kazao je Radman dodajući da do eventualne izmjene DUP-a otpada i mogućnost revitalizacije poljoprivredne proizvodnje na kompleksu gdje se decenijama uzgajalo vinsko grožđe, povrće i agrumi.

Uplaćene pare trošili mimo računa firme

Radman je kazao da Boka Gruap ostaje bez ukupno skoro 800 hiljada eura koliko su do sada državi platili za zakupninu i naknade pravnim savjetnicima. Na pitanje „Vijesti“ koja je sudbina tog novca koji je svojevremeno bio uplaćen na escrow račun, on je kazao da su pare trošene za plaćanje nekih obaveza države i Montepranza, između ostalih i prema bivšim radnicima te firme.

Na pitanje kako je to moguće jer zvanični finansijki izvještaji Montepranza objavljeni na sajtu Komisija za hartije od vrijednosti pokazuju, da ta firma već par godina za redom nema nikakvih prihoda, Radman je kazao da je sve po zakonu.

"Plaćanja su vršena ugovorima o cesiji direktno sa escrow računa i tu nije bilo nikakvih zloupotreba", podvukao je on.

Libreks: Dovodim nove investitore i zaTivat i za Danilovgrad

Predstavnici Boka Grupe koji su prisustvovali Radmanovoj pres konferenciji, nisu se željeli nakon toga, obratiti novinarima ističući da će poslati zvanično saopštenje. To je međutim, učinio osnivač LPGD, holandki biznismen Kris Libreks koji je ponovio je žaljenje što je „izabrao lošeg partnera u Boka Grupi zbog čega izgradnja golf terena u Tivtu nije realizovana ni 12 godina nakon što sam je ja pokrenuo“.

On je istakao da je „juče dobio zvaničnu potvrdu novih vrlo kredibilnih i renomiranih međunarodnih investitora“ da su spremni uložiti novac u realizaciju tog, i projekta izgradnje golf igrališta u Danilovgradu.

„Oni za to imaju sprerman novac i žele ga investirati u te projekte kao turističke, a ne projekte izgradnje nekretnina za preprodaju. Njihova delegacija doći će 15.juna u Crnu Goru i razgovarati sa predstavnicima Vlade, a ja do tada ne mogu otkriti identitet novog investitora", kazao je Libreks dodajući da se nada da će Vlada njegovoj kompaniji LPGD „vratiti projekat golfa u Tivtu“.

Iz Boka Grupe koju je Libreks prethodnih dana optužio da nisu ispoštovali ni finansijke obaveze prema njemu, preuzimajući LPGD, novinarima su juče dostavili kopiju Libreksove izjave pred notarom Radom Jovanovićem od 20. decembra prošle godine, da mu je Kenedijeva kompanija tada platila 12 hiljada eura na ime kamate po njihovom međusobnmom ugovoru.

U tom zapisu Libreks je svojim potpisom potvrdio da „ne postoje,druga neisplaćena potraživanja, sporovi ili kršenja ugovorenih obaveza i da svaka ugovorena strana ostaje u potpunosti obavezana svim klauzulama i svim djelovimaUgovora o međusobim pravima i obavezama“.

Galerija

Bonus video: