RASKINUT UGOVOR

Kenedi ostao bez gromoglasno najavljivanog projekta golf kompleksa u Tivtu

Libreks je rekao i da je ideju o gradnji „Starog grada“ Boka Grupa svjesno lansirala ne bi li ponovno dobila u vremenu
13 komentar(a)
Golf teren, Boka Grupa, Foto: Siniša Luković
Golf teren, Boka Grupa, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.07.2014. 13:15h

Ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju golf terena u Tivtu koji je prošle godine potpisan sa kompanijom „Boka Grupa“ kontroverznog britansko-crnogorskog biznismena Džona Gvozdenovića-Kenedija, je raskinut, potvrdio je„Vijestima“ predsjednik Borda direktora kompanije „Monteprenzo- Bokaprodukt“ iz Tivta Andrija Radman.

Ova kompanija formalni je vlasnik oko 790 hiljada kvadrata zemljišta nekadašnjeg poljoprivrednog dobra u blizini tivatskog aerodroma, a koji je Vlada Crne Gore u dva navrata tenederom pokušavala da izda u dugoročni zakup stranim partnerima, radi izgradnje golf terena.

Posljednji tender dobila je kompanija LPGD holanskog biznismena Krisa Libreksa koji je međutim, krajem prošle godine 85 odsto udjela u projektu razvoja golfa u Tivtu, prodao kompaniji „Boka Grupa“ Džona Gvozdenovića-Kenedija.

Ova kompanija međiutim, do sada nije ispunila svioje finansijske obaveze prema Vladi i kompaniji „Montepranzo-Bokaprodukt“, a sam Libreks optužio je Boka Grupu za prevaru i neplaćanje obaveza koje su imali prema njemu shodno ugovoru o preuzimanju projekta od LPGD-a, odnosno trogodišnjem konsalting ugovoru.

Libreks je Kenedija, koji je u međuvremenu izašao i sa kontroverznim planom da na dijelu zakupljenog zemljišta gradi tzv. „Stari grad“ Tivat, optužio da je njegogv originalni golferski projekat pretvorio u klasični nekretninski, radi prodaje stanova na tržištu. Libreks je rekao i da je ideju o gradnji „Starog grada“ Boka Grupa svjesno lansirala ne bi li ponovno dobila u vremenu da ne ispuni svoje finansijske obaveze prema državi Crnoj Gori, jer bi zbog „Starog grada“ opet trebalo mijenjati već usvojeni DUP „Golf ekonomija“.

Vlada Crne Gore inače, na sjednici prošle nedjelje usvojila je predloženi Aneks IV Ugovora o zakupu zemljišta za uzgradnju golf terena u Tivtu kojim bi Boka Grupi na insistiranje ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, opet bio produžen rok za plaćanje davno dospjelih finansijkih obaveza prema državi.

Do toga međutim, nije došlo jer je aranžman sa Boka Grupom, kako je Radman kazao „Vijestima“, „raskinut 28.juna, shodno ugovorenim odredbama iz važećeg Aneksa III“.

On će sjutra na pres konferenciji u Tivtu detaljnije obrazložiti ovaj potez države, kao i dalju strategiju valorizacije nekadšanjeg poljoprivrednog dobra u Tivtu.