Drobnič: Nezavisnost sudstva i tužilaštva uslov za razvoj biznisa

On je naveo da su, uprkos pozitivnim pomacima, pred državom mnogi izazovi kada je riječ o daljem unaprijeđivanju investicionog ambijenta
83 pregleda 6 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mitja Drobnič, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.07.2014. 13:17h

Crna Gora mora da nastavi da ulaže napore kako bi se ispunili kriterijumi u oblasti vladavine prava, što će pozitivno uticati na razvoj biznisa i stvaranje sigurnijeg ambijenta za investicije, ocijenio je šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič.

Drobnič je na sjednici Upravnog odbora Unije poslodavaca (UPCG) na temu Pristupni pregovori Crne Gore - izazovi i šanse za poslovnu zajednicu kazao da su potrebni napori da bi se ispunili kriterijumi u oblasti vladavine prava.

"Od ključnog značaja za Crnu Goru je da osigura nezavisnost sudstva i tužilaštva i da onemogući bilo koji politički uticaj. To će pozitivno uticati na razvoj biznisa, jer će omogućiti stvaranje predvidljivijeg i sigurnijeg ambijenta za domaće i strane investicije", dodao je Drobnič.

On je naveo da su, uprkos pozitivnim pomacima, pred državom mnogi izazovi kada je riječ o daljem unaprijeđivanju investicionog ambijenta.

"Dodatni napori su neophodni kako bi se efikasno sprovela reforma javne uprave i poboljšali kapaciteti javne administracije. Razvoj infrastrukture još je jedan izazov, za šta je glavni razlog nedostatak novca. Bolje kreditiranje preko banaka i dalje ograničava visok nivo loših kredita. Pitanje restrukturiranja energetskog sektora je vrlo bitno kako bi se omogućilo jeftinije i pouzdanije snabdijevanje električnom energijom", precizirao je Drobnič.

Drobnič je odgovorio da nema potrebe da komentariše politiku Vlade i da kroz medije ima raznoraznih optuživanja na njegov račun

Prema njegovim riječima, važno je da se crnogorska poslovna zajednica redovno informiše o mogućnostima finansiranja i da razvija sopstvene kapacitete kako bi aplicirala na nove programe.

"Pored nespornog napretka, postoji veliki broj izazova pred Crnom Gorom u procesu pristupanju EU i svi mi imamo ulogu kako bi ovaj proces učinili uspješnim", smatra Drobnič.

On je dodao da nije samo na delegaciji EU i zemljama članicama prisutnim u Crnoj Gori da promovišu evropske norme i vrijednosti, već i da cnogorska poslovna zajednica treba da pruži primjer i promoviše najbolje međunarodne i evropske prakse i poštuje sve zakone i pravila.

"EU nije neki besplatan poklon koji se dobije, EU donosi samo nove mogućnosti koje tek treba da se iskoriste. Svaka država je do sada iskoristila dobro članstvo u EU i ubijeđen sam da će to postići i Cran Gora. Da li u punoj mjeri ili ne, to zavisi od vas", poručio je Drobnič.

Zato, kako je kazao, treba dobro iskoristiti sada pretpristupni period, koji je izuzetno težak.

"Ne dobijaju svi sa integracijom, ima gubitnika i dobitnika, a i gubitnici dobijaju nove šanse. Za državu i poslovnu zajednicu je važno da izuče posljedice ulaska u EU", naveo je Drobnič.

Predsjednik UPCG, Predrag Mitrović kazao je da će UPCG u budućem djelovanju biti siguran i odgovoran partner državi po pitanju podrške procesu integracija Crne Gore.

"Na to upućuju člnastvo UPCG u Međunarodnoj organizaciji poslodavaca i Business Europe, kao i činjenica da je generalni sekretar UPCG kopredsjedavajući Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društa EU-Crna Gora, a da predstavnici UPCG učestvuju u 24 radne grupe za pregovore sa EU", precizirao je Mitrović.

Takvim djelovanjem UPCG, kako je kazao, daje značajan doprinos načinu na koji država pregovara u poglavljima koja će imati direktan uticaj na privredu, a time i ukupno crnogorsko društvo.

On je rekao da je važno otvoreno govoriti o problemima i da poslodavci imaju kompaktan stav kada se radi o problemima u tom sektoru.

Potpredsjednik UPCG za poljoprivredu, Željko Vidaković pitao je Drobniča zašto nije otvoreno poglavlje 11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj i da li to znači da nešto nije rađeno kako treba.

Drobnič je odgovorio da nema potrebe da komentariše politiku Vlade i da kroz medije ima raznoraznih optuživanja na njegov račun.

"Ovo područje je jako stručno, a kada je riječ o uslovima za otvaranje poglavlja potrebna je strategija i akcioni plan. Upozoravamo da to treba što prije početi raditi, pitajte ministra, ja ne bih htio da komentarišem", rekao je Drobnič, na šta je Mitrović prokomentarisao kako će ga pitati kad on (Vidaković) ne priča s njim.

Na sjednici je ocijenjeno da će osnovni, dugoročni interes UPCG u narednom periodu biti pomoć razvoju konkurentnosti i podrška crnogorskim privrednicima da u slobodnim tržišnim uslovima proizvode robu i usluge koje prolaze test međunarodnog tržišta.

Na skupu je upućen poziv socijalnim partnerima i Vladi i sindikatu da otvorenim dijalogom i saradnjom sa UPCG u okviru nacionalnog Socijalnog savjeta zajedno kreiraju rješenja koja će omogućiti povoljan biznis ambijent, razvoj privrede i rast zaposlenosti.

Bonus video: