nove investicije?

Crna Gora želi članstvo u Arapskoj ligi

Članstvo u Arapskoj ligi za Crnu Goru bi, kažu ekonomisti, moglo donijeti nove investicione prilike
181 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2014. 19:26h

Crnogorska vlada do septembra planira zatražiti status zemlje gosta u okviru Arapske lige kako bi osnažila kontakte sa zemljama arapskog svijeta, a sve s ciljem privlačenja investicija, javlja Al Džazira.

Zajedno s kraljevskom porodicom iz Abu Dabija, Atlas grupa uložila je blizu 150 miliona eura u gradnju jAtlas centra u Podgorici.

Planiraju i novi projekat na primorju, vrijedan više od 200 miliona.

„To je jedna lokacija koju će šeik Muhamed da gradi za svoje potrebe - biće kompleks od privatnih vila do hotela na crnogorskoj obali i biće jedna od velikih investicija koje će kraljevska familija vršiti u Crnoj Gori i na Balkanu“, kaže Duško Knežević iz Atlas grupe.

Direktan kontakt i bolja saradnja s državama arapskog svijeta glavni su razlozi što će Crna Gora u septembru zatražiti status gosta u organizaciji Arapske lige.

Više mogućnosti

„Kroz članstvo možemo ostvariti neposredan uvid u ono što radi Arapska liga... politiku koju vode arapske države, po određenim pitanjima koja su od interesa i za našu diplomatiju, a takođe otvaraju se učešća naših visokih zvaničnika na sastancima Arapske lige gdje se mogu ostvariti bilateralni kontakti“, kaže Pavle Karanikić iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Članstvo u Arapskoj ligi za Crnu Goru bi, kažu ekonomisti, moglo donijeti nove investicione prilike.

„Mislim da Crna Gora može potencijalno imati koristi, ne direktne mjerljive odmah, ali na srednjem i na dugom roku svakako veće mogućnosti za privlačenje stranog kapitala iz regiona koji pokriva ova međunarodna organizacija koja ima ugled u ukupnim investicionim značajnim tokovima aktivnostima uključenih zemalja“, kaže ekonomska analitičarka Gordana Đurović.

U okviru Arapske lige sarađuju 22 islamske zemlje i četiri gostujuće - Brazil, Eritreja, Venecuela i Indija. Nema zemalja Balkana.

Galerija

Preporučujemo za Vas