MANS tvrdi da Vlada donosi nove odluke u korist RUP-a

Prostorno-urbanističkim planom za Pljevlja proširuje se Rudniku uglja zona za vađenje rude
633 pregleda 0 komentar(a)
MORT može da izmijeni važeći PUP za Pljevlja: Rudnik uglja, Foto: Rudnik uglja
MORT može da izmijeni važeći PUP za Pljevlja: Rudnik uglja, Foto: Rudnik uglja
Ažurirano: 29.01.2019. 18:43h

Javna rasprava o izmjenama Prostorno urbanističkog plana Pljevalja, koju je pokrenulo Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) okončana je juče, a iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora kritikuju Vladu što je požurila sa donošenjem tog dokumenta, u korist Rudnika uglja (RUP) i sve, kako tvrde u toj NVO bez prethodno sačinjenih valjanih analiza.

„Vlada je požurila da izmijeni najvažniji planski dokument za Pljevlja kako bi RUP-u proširila zonu za vađenje rude, a da pri tome nije obznanila ni vrijednost planiranih investicija, niti troškove eksproprijacije, ali ni procjenu koliko će ukupno stanovništva morati da bude raseljeno u narednim godinama”, kazala je “Vijestima” koordinatorka Programa za javne finansije u MANS-u Ines Mrdović,

Iz MANS -a su kazali da imajući u vidu koje se sve investicije planiraju, jasno je da se radi o desetinama miliona eura, koje će pasti na teret svih crnogorskih potrošača pošto je tokom 2017. godine EPCG kupila RUP “u jednom krajnje kontroverznom postupku”.

Zbog tog slučaja MANS je podnio krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu, ali ne samo ova NVO već i predstavnik malih akcionara EPCG Vasilije Miličković koji pred Privrednim i Apelacionim sudom vodi postupke protiv sporne skupštinske odluke EPCG o preuzimanju Rudnika.

Mrdović je dodala da nijesu prikazani nikakvi podaci o rezervama uglja na kopovima gdje se planira eksploatacija, a koji bi pokazali da je njihovo otvaranje ekonomski opravdano.

„Ovo naročito što je u ranijim godinama za pojedine lokacije saopštavano da bi njihovo otvaranje bilo ekonomski neisplativo, a zbog ogromnih troškova eksproprijacije ili zbog slabog kvaliteta uglja. Uz to, dokument ne nudi nikakve procjene o troškovima rekultivacije i zaštite životne sredine, što ga dodatno čini pravno manjkavim i nepotpunim, te ga treba povući sa javne rasprave i izraditi novi“, zaključila je Mrdovićeva.

Iz MORT-a su juče odgovorili “Vijestima” da je važeći PUP Pljevalja donešen 2011. na period do 2020. godine.

„Smjernicama važećeg PUP-a predviđeno je da za područje u obuhvatu prostornog plana posebne namjene Rudnika, a s obzirom da veći njegov dio više nije moguće realizovati, donošenjem ovog PUP – a stavlja se van snage Odluka o donošenju i sprovođenju PUP-a posebne namjene za eksploataciono polje Rudnika, a kao jedan od prvih prioriteta ističe se donošenje Odluke o izradi novog plana za eksploataciona polja rudnika u skladu s namjenama, uslovima, i smjernicama iz ovog PUP-a, naveli su iz MORT-a.

U smjernicama, kako napominju iz MORT-a, navedeno je da je moguća izrada izmjena i dopuna – revizija PUP-a i prije isteka planskog perioda 2020.

„Na osnovu inicijative RUP-a od 29.01.2018. za iznalaženje rješenja za izgradnju infrastrukture i rudarskih objekata u okviru eksploatacionih polja pristupilo se izradi Izmjena i dopuna PUP-a Pljevalja koje se odnose na prostor koji obuhvata ovjerene rezerve uglja Pljevaljskog basena (ležišta: Potrlica, Kalušići, Komini, Rabitlje i Grevo), doistraženi dio rezervi uglja Ljuće – Šumanskog basena i istražno - eksploatacioni prostor ležišta uglja Glisnica” saopštili su iz MORT-a.

Oni su dodali da se paralelno radi Nacrt strateške procjene uticaja na životnu sredinu

„Izmjenama i dopunama PUP-a Pljevlja prostor je sagledan u širem kontekstu i planiran za potrebe buduće eksploatacije i izgradnje rudarskih objekata, u skladu sa odobrenim rudarskim projektima, kao i u kontekstu ogranjičenja gradnje objekata na tom prostoru koji nijesu u funkciji eksploatacije uglja, a saglasno odredbama zakona o rudarstvu i o planiranju prostora. Planiranje potrebne tehničke infrastrukture bazirano je na prethodno provjerenim mogućnostima postojećih mreža i njihovog korišćenja za sadržaje planirane Izmjenama i dopunama PUP-a Pljevlja, vodeći računa o uslovima zaštite životne sredine“, naveli su iz MORT-a.

Bonus video: