Moguć protest radnika KAP-a: Neće kući bez dobrih otpremnina

Predsjednica Sindikata KAP-a je pozvala radnike da moraju odbraniti predlog isplate otpremnina u prosječnom iznosu od 20.000 eura
7 komentar(a)
KAP protest, Foto: Zoran Đurić
KAP protest, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.06.2014. 17:04h

Radnici Kombinata aluminijuma nezadovoljni su vladinim predlogom da izdvoje 10 miliona eura za otpremnine koje bi iznosile od 6.000 do 15.000 eura. Zbog toga je juče bilo predloga da se naredne sedmice organizuje protest ako ne dobiju iznos od 20.000.

Kompanija Uniprom trebalo bi da narednih dana preuzme imovinu KAP-a, a još nije poznato koliko će angažovati radnika.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović je ranije saopštavao da mu je dovoljno svega 300 od ukupno 720 radnika, ali je sadašnji menadžment napravio analizu da će za održavanje sadašnje proizvodnje biti potrebno 550 radnika.

Predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović juče je u biltenu pozvala radnike da moraju odbraniti predlog isplate otpremnina u prosječnom iznosu od 20.000 eura. Ona smatra da je taj iznos minimalan s obzirom na to da ostaju bez posla, a ne mogu otići u penziju.

„Ovo temeljim i na činjenici da je država za KAP dužna platiti oko 130 miliona garancija, zatim da je htjela ruskom CEAC-u da da 40 miliona eura, dok na drugoj strani veliki broj 'viška' zaposlenih želi da riješi mizernim otpremninama”, poručila je Obradović. Ona je napomenula da treba odbraniti i „otuđeni“ novac iz Stambenog fonda, o kojem tek predstoji sudska rasprava pred Privrednim sudom 11. jula.

Ona je saopštila i zatražila podršku radnika jer će naredna sedmica za njih biti prelomna.

Bonus video: