Poskupljenje struje vjerovatno manje od prvobitno procijenjenog

Prema prvobitnim procjenama, struja od 1. avgusta za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem treba da poskupi 5,69 odsto
2 komentar(a)
struja, cijene, Foto: Shutterstock.com
struja, cijene, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.06.2014. 13:53h

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) objavila je izvještaje o sprovedenim postupcima za utvrđivanje iznosa korekcija regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena energetskih kompanija, prema kojima bi struja od 1. avgusta trebalo da poskupi manje od prvobitno planiranih 5,69 odsto.

RAE je objavila izvještaje o sprovedenim postupcima utvrđivanja korekcija na koje se mišljenja i primjedbe mogu dostavljati do srijede. Nakon toga će uslijediti javne rasprave nakon kojih će se znati tačan procenat poskupljenja struje.

RAE je u julu 2012. godine donijela konačne dozvoljene prihode za trogodišnji period Elektroprivredi (EPCG), Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) i Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE), pojedinačno za svaku godinu.

Prema tim prihodima određuje se cijena struje od 1. avgusta 2012. do 31. jula naredne godine.

Prema prvobitnim procjenama, struja od 1. avgusta ove godine za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem treba da poskupi 5,69 odsto.

RAE je pokrenula postupak kojim se utvrđuje da li postoje uslovi za korekciju regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena nastalih u drugoj regulatornoj godini, koja je počela 1. avgusta prošle i traje do kraja jula ove godine.

Regulator može, na sopstvenu ili na inicijativu energetskih subjekata, nakon analize njihovih godišnjih prihoda, pokrenuti postupak utvrđivanja korekcija regulatorno dozvoljenih prihoda, koje mogu dovesti do rasta ili do pada prethodno definisanih cijena struje.

RAE je krajem 2011. godine donijela nove metodologije, prema kojima će se cijene struje primjenjivati na period od tri godine. Tada je saopšteno da će cijene struje rasti zbog približavanja evropskom tržištu.

Cijena struje za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem je prema prvobitnim projekcijama, od 1. avgusta prošle godine trebalo da poraste 6,17 odsto, ali je, nakon obavljenih korekcija, poskupila 2,38 odsto.

Struja za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem je u prvoj regulatornoj godini, koja je trajala od 1. avgusta 2012. do kraja jula prošle, poskupila 5,86 odsto.

Bonus video: