Sindikat KAP-a za otpremnine traži do 14 miliona eura

Konačan iznos zavisiće od toga koliko će Uniprom zadržati radnika, a tu odluku budući vlasnik treba da donese do petka
6 komentar(a)
KAP, radnici, Foto: Zoran Đurić
KAP, radnici, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.06.2014. 06:59h

Vlada će iz budžeta za otpremnine radnicima Kombinata aluminijuma potrošiti najmanje 10,5 miliona eura, koliko je već tokom dosadašnjih pregovora pristala da isplati, a najviše do 14 miliona, koliko traži Sindikat aluminijuma.

Koliko će Vlada potrošiti novca poreskih obveznika biće poznato kada budući vlasnik imovine KAP-a, nikšićki Uniprom Veselina Pejovića, saopšti konačnu brojku radnika koje će preuzeti. Glavni rukovodilac proizvodnje u KAP-u Nebojša Dožić razgovarao je juče o tome sa Pejovićem, potvrđeno je „Vijestima“ iz nekoliko izvora. Uniprom bi trebalo da preuzme KAP do 1. jula i uplati cijenu od 28 miliona eura.

Sagovornici nisu bili raspoloženi za izjave nakon sastanka, a prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ glavni problemi u KAP-u i dalje su neadekvatna cijena električne energije i broj radnika koji će nastaviti proizvodnju. Iako je Pejović ranije najavljivao da postoji mogućnost da iz regiona obezbijedi željenu cijenu struje od oko 38 eura po megavat času, za sada nema zvanične potvrde da se će se to zaista i desiti. To je prvo tražio od Elektroprivrede ali su mu nezvanično ponudili cijenu od 45 eura. Zvanično bi trebalo da odgovore 30. juna na Skupštini akcionara.

Pejović je najavio da će od sadašnjih 720 radnika zadržati 300, a da za ostale Vlada isplati otpremnine iako nema zakonske obaveze, jer je firma u stečaju. Međutim, Vlada je to već radila u slučaju nikšićke Željezare. Problem u čitavoj priči mogao bi biti to što je KAP u takvom stanju da je pravo pitanje može li se održavati postojeća proizvodnja aluminijuma sa svega 300 radnika. Nezvanični izvori “Vijesti” iz KAP tvrde da je situacija takva da je nemoguće održati postojeće stanje sa manje od 450 radnika.

Predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić kazao je da su pregovori o otpremninama sa Ministarstvom ekonomije prekinuti dok iz Uniproma ne dobiju odgovor koliko mu i pod kojim uslovima treba radnika. Ministarstvo ekonomije, kako je kazao, ponudilo je ukupno 10,5 miliona eura kao maksimalni iznos za otpremnine po Socijalnom programu i to za svih preostalih 720 radnika KAP-a. Sindikat traži da se utvrdi socijalni program od 14 miliona eura.

“Smatramo da je naš zahtjev realan, opravdan i krajnje utemeljen zbog činjenice da se ovim socijalnim programom stavlja tačka na postojanje Kombinata aluminijuma i njegovu 44 godine dugu istoriju”, istakao je Krivokapić.

On je napomenuo da su odlučni da istraju u svom zahtjevu, te da su “uputili predlog za rješavanje socijalnih pitanja radnika KAP-a i premijeru lično”.

“Kako nikšićki Uniprom, kao novi vlasnik KAP-a ulazi u fabriku u narednih par dana, očekujemo od njega da do kraja ove sedmice profiliše i jasno saopšti svoj stav o broju zaposlenih koji su mu neophodni za nastavak procesa proizvodnje i visinama zarada za one naše kolege koji će nastaviti da rade u fabrici, kako god se dalje bude zvala. Tada ćemo znati koliko radnika ostaje a koliko napušta fabriku pa će i svi detalji oko socijalnog programa biti mnogo jasniji”, saopštio je Krivokapić.

On očekuje da će premijer na prvom narednom zasjedanju Vlade prihvatiti njihov zahtjev.

“Da budemo krajnje jasni, naše su želje da KAP i dalje nastavi sa radom i da se poveća obim proizvodnje, kao i da se pokrenu i potpuno angažuju svi prerađivački kapaciteti, ali se moramo izboriti za što potpuniju i svestraniju zaštitu radnika koje neće angažovati novi poslodavac ili pak želi da ih angažuje ali im uslovi rada u toj novoj kompaniji nisu prihvatljivi i zadovoljavajući”, naveo je Krivokapić.

Bonus video: