Protekle sedmice izrečeno 13 novčanih kazni

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava
4 komentar(a)
fiskalni račun, Foto: Pantheon.rs
fiskalni račun, Foto: Pantheon.rs
Ažurirano: 22.06.2014. 12:37h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 65 primjedbi, na osnovu kojih je izrečeno 13 novčanih kazni, od 150 do 3,8 hiljada eura.

Inspektori su zbog neizdavanja fiskalnih računa ove sedmice sa po 3,8 hiljada eura kaznili žabljački MB Turist, tivatski Lido Mar, kotorski San Giovanni, podgorički Cafenegro i benzinsku pumpu Lukoil kod Delte u Podgorici.

Neprijavljeni radnici bili su razlog za izricanje novčane kazne od 1,15 hiljada eura bjelopoljskoj Tari, dok su sa po hiljadu eura kažnjeni barska pečenjara Berlin, picerija Pronto u Kolašinu i Karuba u Baru i kafić Toogi u Bijelom Polju. Te kazne su izrečene zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Inspektori su zbog neposjedovanja dozvole za rad zapečatili bjelopoljski Semco i Rasovo, zabranili im obavljanje djelatnosti i izrekli novčanu kaznu od po 150 eura. Nelegalan rad bio je razlog zbog kojeg je, uz novčanu kaznu od 150 eura, zapečaćena podgorička Monte Laguna.

Inspektori su zbog rada bez odobrenja zapečatili nikšićki foto-video Srđo. Prethodno je tom preduzeću bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti uz novčanu kaznu od 55 eura. Ove sedmice je donijeto rješenje o pečaćenju i podnijeta krivična prijava protiv barskog Nemo Monta, na osnovu prijave o nelegalnim građevinskim radovima.

Iz Ministarstva finansija najavljeno je da će biti uvedena i nova kategorija nepravilnosti koje će građani moći da prijavljuju tokom predstojeće turističke sezone pod nazivom Nepravilnosti na kupalištima

Kada je riječ o žalbi na nelegalne građevinske radove u Baru, inspektori nijesu našli prijavljeni subjekat, dok će prijavu nelegalne gradnje kuće uz ogradu u Šušnju proslijediti Komunalnoj policiji u Baru.

Prilikom kontrole restorana Vidikovac u Baru, inspektori su zatekli tri flaše viskija bez deklaracije.

Inspektori nijesu mogli kontrolisati kafić Kvartet u Maslinama u Podgorici i kladionicu Champion u Nikšiću, jer nijesu našli objekte pod tim nazivima, dok kafana Mido u Tuzima nije obavljala djelatnost u momentu kontrole. U vrijeme obavljanja kontrole nijesu radili ni Aver i kafana Tuzi u Tuzima, a inspektori u Kotoru nijesu našli nelegalne prodavce voća i povrća na putu.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u 20 od ukupno 65 pritužbi na koje su građani dobili odgovor. Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole taksi udruženja PG, City, Lux, Red line i Hit, picerije Art u Nikšiću i Expozito u Podgorici, podgoričke knjižare Karver i kafića Soul 2 Soul i F.

Nepravilnosti nije bilo ni prilikom kontrole podgoričkih kafića Captain Jacks i Tarantino, pekare Trendino u Podgorici, kafea Porto Belo u Golubovcima, kafane Ana u Tuzima, preduzeća Cungu u Ulcinju, barskog kampa Oliva, nikšićkog Sky Toursa, tivatske prodavnice Barbić, kao i one u Farmacima.

Pritužbe na koje još nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na nepropisno parkiranje, pa čak i službenih vozila, odlaganje otpada, polomljene klupe u parku i pojavu konja na bulevaru kod park šume Zlatica u Podgorici

Pritužbe na koje još nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na nepropisno parkiranje, pa čak i službenih vozila, odlaganje otpada, polomljene klupe u parku i pojavu konja na bulevaru kod park šume Zlatica u Podgorici.

Kampanja Budi odgovoran, koju su krajem decembra pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, trebalo bi da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Iz Ministarstva finansija najavljeno je da će biti uvedena i nova kategorija nepravilnosti koje će građani moći da prijavljuju tokom predstojeće turističke sezone pod nazivom Nepravilnosti na kupalištima.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajt www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: